Το τέλος της εφαρμογής του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δηλαδή του περιβόητου Νόμου Κατσέλη, συμπίπτει με μία καταιγίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Το πρόβλημα θα γίνει, εντονότερο από τη στιγμή που ο SSM πιέζει για επιτάχυνση των ρυθμών «ξεφορτώματος» των προβληματικών δανείων, με επιλογές πιο δραστικές από τις διαγραφές, που αποτέλεσαν ως τώρα το 70- 80% των κινήσεων για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Κι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά περισσότερους πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων.
Όπως γράφει το iefimerida.gr, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν «φορτωθεί» ήδη 21.892 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 786 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, τις μηχανές της ζεσταίνει και η ΑΑΔΕ, έχοντας αναρτήσει 30 αναγγελίες πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από σήμερα, από τους οποίους οι 11 αφορούν σε γραφειακούς χώρους του σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά, στο Κολωνάκι και στο Μοναστηράκι.
Άμεση λύση ζητά η κυβέρνηση με τους συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη, να αναφέρουν ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας».
Σχεδόν τα μισά δάνεια είναι «προβληματικά»
Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται και πάλι στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών και αναλυτών, το βουνό των «κόκκινων» δανείων δεν μπορεί με τίποτα να κρυφτεί.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα «προβληματικά» δάνεια ανέρχονται σε 88 δις ευρώ και πρέπει να έχουν περιοριστεί τουλάχιστον ως τα 81,5 δις ευρώ στο τέλος του έτους.
Στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης των «προβληματικών» δανείων άγγιζε το 44,3% για το στεγαστικό, το 56,9% για το καταναλωτικό και το 48% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.