Πρωταθλήτρια στους φόρους, τη λιτότητα και την ανεργία αναδεικνύεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat ενώ πρωταθλήτρια στα πρωτογενή πλεονάσματα χρήζει την Ελλάδα το ΔΝΤ.
Όπως προκύπτει, στην τετραετία 2015-2018 η Ελλάδα ξεπέρασε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες (και όλα τα προηγούμενα Μνημόνια) σε λιτότητα.
Πιο συγκεκριμένα, χθες η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «Consumption Tax Trends 2018» αποκάλυψε ότι στην τριετία 2015-2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από την 2η χώρα που ήταν το Μεξικό.
Το 2016 ήρθε 2η στην αύξηση των φόρων πίσω από την Ισλανδία και 1η στην αύξηση των φόρων στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ειδικά στους έμμεσους φόρους η αύξηση είναι θηριώδης. Μαζί με την Ιαπωνία και τον Λουξεμβούργο, ήταν οι μόνες χώρες που αύξησαν τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον 3ο υψηλότερο συντελεστή. Στα καύσιμα, το σύνολο των φόρων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 65,7% της λιανικής τιμής.
Την Ελλάδα ξεπερνάνε μόνον η Φινλανδία (67,3%) και η Ολλανδία (67,5%) όπου όμως οι κάτοικοι έχουν πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Στην τελευταία τετραετία η Ελλάδα κατέγραψε πάμπολλες πρωτιές. Το ρεκόρ της τρέχουσας χρονιάς όμως ήταν αυτό του χρέους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού.
Νέα μεγαλύτερα ρεκόρ το 2018
Η Ελλάδα έσπασε νέο ρεκόρ χρέους της μνημονιακής εποχής, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον βγει από τα μνημόνια. Όπως αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούλιος 2018), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υπολογίστηκε για το 2018 στο 188,6% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 θα φτάσει στο 183% του ΑΕΠ (ή 335 δισ. ευρώ).
Την ώρα που η κυβέρνηση πόνταρε στο «κούρεμα» του χρέους, τελικά πέτυχε να το ανεβάσει στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών, ενώ στη συνέχεια και έως το 2060 θα μειώνεται υπό όρους με μέτρα ελάφρυνσης από τον ESM.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ με τις φετινές εκτιμήσεις του (Fiscal Monitor) κατάσσει την Ελλάδα ως την παγκόσμια πρωταθλήτρια του αναπτυγμένου κόσμου στο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (το πλεόνασμα συνυπολογιζόμενου του ρυθμού ανάπτυξης) για το έτος 2018, με επίδοση 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,9% του ΑΕΠ το 2017.
Βρόγχος το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών
Ο ΟΟΣΑ δεν διαθέτει στοιχεία για το ύψος των χρεών των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ωστόσο αν υπολογίσει κανείς όμως ότι τα «επίσημα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν τον Οκτώβριο 103 δισ. ευρώ (και προσαυξήσεις άλλα 82 δισ. ευρώ), χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία τον Σεπτέμβριο 34 δισ. (και με άγνωστες προσαυξήσεις), «κόκκινα δάνεια» που φτάνουν τα 89 δισ. ευρώ, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενήμερα δάνεια, οι τρέχουσες οφειλές και τα χρέη μεταξύ ιδιωτών (προμηθευτές, απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ).
Τέλος, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά πλέον και τα 300 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας έτσι (ανεπίσημα) την χώρα κοντά στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με χρέη άνω του 150% του ΑΕΠ.
Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ, στην Ελλάδα πλέον η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και σε φόρους και σε εισφορές, από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα συνολικά έσοδα για το Κράτος να κινούνται περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερα.