«Φρένο» Κομισιόν στη δόση του 1 δισ. και τελεσίγραφο!

«Φρένο» Κομισιόν στη δόση του 1 δισ. και τελεσίγραφο!

Ηχηρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση από την Κομισιόν και «φρένο» στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ομολόγων SMP και ANFAs.

Η δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δόθηκε την Τετάρτη (27/2) στη δημοσιότητα, μαζί με τη 2η έκθεση για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, περιλαμβάνει οξύτατη κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, επισημαίνει και μεγάλα «αγκάθια» σε σχέση με τη στελέχωση της ΑΑΔΕ και με το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες.

Τελεσίγραφο 12 ημερών

Σε ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απευθύνει προς την κυβέρνηση σύσταση να ολοκληρώσει εγκαίρως, δηλαδή στις 12 ημέρες που μεσολαβούν έως την σύνοδο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, τις εν λόγω εκκρεμότητες.

Όπως αναφέρει, «η δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει σημαντική πρόοδο αλλά και ορισμένους τομείς στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και παροτρύνω τις (ελληνικές) αρχές να τις ολοκληρώσουν εγκαίρως, έως την επόμενη σύνοδο του Eurogroup».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της μέχρι το τέλος του 2018, «ο ρυθμός σε ορισμένες περιοχές ήταν αργός και οδήγησε σε καθυστερήσεις σχετικές βασικές μεταρρυθμίσεις».

Ο νόμος Κατσέλη και οι τράπεζες

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει ότι σχετικά με το διάδοχο του νόμου Κατσέλη η πρόταση που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει στην κουλτούρα πληρωμών και στους προϋπολογισμούς των τραπεζών.

Επίσης, σημειώνει ότι η συνολική της αρχιτεκτονική μπορεί να προστατεύσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ειδική μνεία γίνεται και για το σχέδιο απομείωσης των κόκκινων δανείων με βάση την πρόταση του ΤΧΣ, αλλά και με βάση την αντίστοιχη πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα τρία «καυτά» προαπαιτούμενα

Τρία από τα 16 προαπαιτούμενα θεωρείται πως βρίσκονται στο κόκκινο και συνδέονται άμεσα με την εκταμίευση της δόσης. Ο λόγος για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ και το νέο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες.

Ακόμη, τρία σημαντικά μέτωπα προστίθεται στο λογαριασμό: η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων, η στήριξη του τραπεζικού τομέα και η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ποσό των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους υπολογίζεται στα 970 εκατ. ευρώ (δηλαδή είναι υψηλότερο από το αρχικά αναμενόμενο).

Η Κομισιόν θεωρεί πιθανή την επίτευξη υπερπλεονάσματος το 2018. Ωστόσο, εκφράζει τις ενστάσεις της για την επίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην οικονομία, αλλά και για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Ενστάσεις έχει και για το δυνητικό δημοσιονομικό κόστος των μισθολογικών προσλήψεων.

«Παγώνουν» οι ρυθμίσεις οφειλών

Αποκαλύπτει επίσης, ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές να μην προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να διεξάγει αναλυτικότερους τεχνικούς ελέγχους των επιπτώσεων για τέτοιες κινήσεις.

Ειδική μνεία γίνεται, επίσης, για τη δημοσιονομική επίπτωση των αναδρομικών που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις και για τη σχετική μελέτη που έχει διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος μόνο από την κατάργηση των δώρων μπορεί να φτάσει στο 1,3% του ΑΕΠ δηλαδή να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

Loading

Play