ΧΑΑ: Τι δείχνουν οι καθαρές εισροές του 2017

Έως και πενταπλασιασμό των εισροών κεφαλαίων χρειάζεται η Αθήνα – προκειμένου  να ξεπεραστούν οι καθαρές εισροές του 2016- και να τεθεί το χρηματιστήριο σε αναπτυξιακή τροχιά.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές εισροές θα πρέπει να φθάσουν το 1,4 δισ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό φυσικά θα είναι οι τράπεζες να εξασφαλίσουν χρόνο στα επικείμενα stress tests για την μείωση των κόκκινων δανείων και τη διευθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων που απαιτεί ο επόπτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου, το 2017 οι συνολικές εισροές ( εισροές- εκροές ) από τους ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 286 εκατ. ευρώ, έναντι 913 εκατ. ευρώ του 2016. Κύρια αιτία για τη μείωση κατά περίπου 68% ήταν οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών από το καλοκαίρι και μετά, όταν το ΔΝΤ ζήτησε 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.  Αναλυτικά, από τα  κεφάλαια που εισήλθαν τα 241 εκατ. ευρώ αφορούσαν την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι καθαρές εισροές ήταν μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία τόσο για τη μεσαία όσο και για τη μικρή κεφαλαιοποίηση δείχνουν ότι για τις κατηγορίες αυτές υπάρχει δρόμος ακόμη και δεν είναι τυχαία η άνοδος που έχει σημείωσει ο Δείκτης ftsem τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι έλληνες επενδυτές αναζήτησαν εταιρείες που υπολείπονται σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Σε επίπεδο συναλλαγών, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε στα 58 εκατ. ευρώ απο 60,46 εκατ. ευρώ του 2016, γεγονός που δείχνει ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών χρειάζεται να υπερβεί τα 60 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν οι πρώτες συνεδριάσεις του 2017.

Απο ποιές χώρες προήλθαν τα κεφάλαια το 2017: Αγγλία, Βερμούδες και άλλες έδρες offshore

Η κύρια πηγή προέλευσης των κεφαλαίων είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς περί τα 79-80 εκατ. ευρώ ήταν καθαρές εισροές από επενδυτικές εταιρείες με έδρα το Λονδίνο. Αντίθετα, από τις ΗΠΑ ο τελικός λογιαριασμός είναι εκροές 94,3 εκατ. ευρώ και φυσικά αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.

Μεγάλο μερίδιο στις εισροές κατέχουν και εταιρείες με έδρα τις Βερμούδες καθώς ανήλθαν σε 83,16 εκατ. ευρώ. Στα 52,91 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εισροές απο την Κύπρο, ένα ποσό που αφορά offshore εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν τις αγορές τους απο την Μεγαλόνησο. Ποσό περί τα 33 εκατ. ευρώ προέρχεται από εταιρείες με έδρα τα Μπαρμπέιντος.

Τέλος, σ’ ό,τι αφορά την Ευρώπη, ποσό 4,53 εκατ. ευρώ προέρχεται από εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο και μόλις 7,7 εκατ. ευρώ ήταν οι καθαρές εισροές από εταιρείες με έδρα τη Γερμανία. Mικρές ήταν οι εισροές και από την Ελβετία καθώς ανήλθαν στα 2,32 εκατ. ευρώ.