Χρηματιστήριο: Γιατί οι ξένοι δεν αφήνουν να διορθώσει η αγορά

Μόλις η αγορά διορθώνει, οι συμμετέχοντες εφορμούν στις μετοχές και μειώνουν τις απώλειες.

Από την πτώση του 0,70% η αγορά έφθασε να χάνει έως και 0,18%. Η σημερινή υποχώρηση της πτώσης, δείγμα της «όρεξης» για ελληνικούς τίτλους, δεν παρατηρείται μόνο στις μετοχές, αλλά και στα ελληνικά ομόλογα (Τιτάν, Alpha Bank), στα εταιρικά ομόλογα, στα ομόλογα του Δημοσίου, στα placements μετοχών.

Χρηματιστήριο και ξένοι επενδυτές

Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως των αναδυομένων αγορών, έχουν επιλέξει την ελληνική αγορά για να κάνουν μια διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο τους, έναντι των διεθνών αγορών που πηγαίνουν σε ολοένα υψηλότερα σημεία. Ο πρώτος όμως λόγος της ενασχόλησης τους με την ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια αναδυόμενη αγορά σε ευρώ – η οποία είναι προστατευμένη κάτω απο την υψηλή εποπτεία των δανειστών, της ΕΚΤ, του SSM.

Αυτή η λεπτομέρεια είναι βασική καθώς η «έξοδος» δεν θα είναι καθαρή. Μάλιστα, το βασικό ερώτημα για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί μετά τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια οι ξένοι επενδυτές θεωρούν βάσιμα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα  πετύχουν τους στόχους τους -όπως έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα τρίμηνα.

Άλλωστε η ανοδική κίνηση της μεγαλύτερης τράπεζας -της Πειραιώς- δείχνει εμπιστοσύνη παρά τα τρία funds που συνεχίζουν να σορτάρουν τις ελληνικές μετοχές.

Τέλος, κάποιοι επενδυτές από ΗΠΑ έχουν ποντάρει σε γρήγορες πολιτικές εξελίξεις είτε γιατί η σημερινή διακυβέρνηση δεν θα θελήσει να επωμιστεί τα μέτρα που έχει συμφωνήσει, είτε γιατί οι εξελίξεις με ΔΝΤ ή Σκοπιανό δεν θα είναι θετικές.

Πτώση 0,15% στο χρηματιστήριο

Σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 870,68 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,24%.

Με πτώση 1,13%  η Εθνική Τράπεζα στα 0,3506 ευρώ. Πτώση 0,89% Eurobank στα 0,887 ευρώ. Οριακή πτώση η Alpha Bank στα 2,034 ευρώ. Με πτώση 0,70% η Πειραιώς  στα 3,714 ευρώ. Κέρδη 0,62% η ΕΥΔΑΠ στα 6,54 ευρώ. Άνοδος 3,28% για την ΔΕΗ στα 2,58 ευρώ. Άνοδος 1,40% για την ΓΕΚ- Τέρνα στα 5,07 ευρώ. Άνοδος 1,97% για τον Σαράντη στα 15,50 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 14,9 εκατ.ε υρώ.