Αναγκαία η εξειδικευμένη μετανάστευση για την αυστριακή οικονομία

Αναγκαία η εξειδικευμένη μετανάστευση για την αυστριακή οικονομία

Ανεπαρκή θεωρεί ο προερχόμενος από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρερ τα μέτρα της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης στη χώρα εργαζομένων με ειδίκευση, επισημαίνοντας σε αποψινές δηλώσεις του στη Βιέννη την ανάγκη μίας «εξειδικευμένης μετανάστευσης».

«Απατάται όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς εξειδικευμένη μετανάστευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάραλντ Μάρερ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας στην προηγούμενη αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος.

Στο ερώτημα εάν η είσοδος στην Αυστρία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ισχύει και για μαθητευομένους, θέμα για το οποίο υπάρχουν τελευταία έντονες αντιπαραθέσεις, ο νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου απάντησε λέγοντας πως πρόκειται για την «τελευταία δυνατότητα».

Ως προς το εάν με τη μετανάστευση εξειδικευμένου δυναμικού θα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε απλά επαγγέλματα, όπως στην εστίαση, ο Χάραλντ Μάρερ παρέπεμψε στο γεγονός, όπως είπε, ότι εκεί λιγοστεύουν, ούτως ή άλλως, οι θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος επέκρινε ως «πολύ γραφειοκρατική» την αποκαλούμενη «κόκκινη-άσπρη-κόκκινη» (σ.σ. τα εθνικά χρώματα της Αυστρίας) κάρτα εργασίας, που προωθεί η κυβέρνηση για την μετανάστευση από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επέκρινε επίσης ως πολύ γραφειοκρατικό τον κατάλογο των επαγγελμάτων όπου παρουσιάζεται έλλειψη εργατικού δυναμικού, σημειώνοντας πως δεν βοηθούν τα «μικρά και μεμονωμένα μέτρα» και τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί βάρος σε τομείς όπως η εκπαίδευση μαθητευομένων.

Από τον κατάλογο που έχει δώσει στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική έρευνά του, το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο για τους τομείς της οικονομίας όπου παρουσιάζεται έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στην Αυστρία, προκύπτει ότι, για παράδειγμα, η έλλειψη σε τεχνίτες ανέρχεται σε 45%, σε τεχνικό προσωπικό (εκτός υψηλής τεχνολογίας) σε 21,4%, στην εστίαση και στον τουρισμό σε 18,7%, σε ηγετικά στελέχη στο 16,3%, στο εμπόριο στο 14%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play