Στουρνάρας: “Αναγκαίο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων”

Μιλώντας σε συνέδριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης στο Ρέθυμνο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.

propoli

Ο πρώην υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στον ρόλο που είχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο να αντιμετωπιστεί η πρόσφατη κρίση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ αγόρασε πάσης φύσεως ομόλογα από την αγορά με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει τίτλους αξίας άνω των 3,5 τρις. ευρώ, πόσο που αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Στουρνάρας , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι τράπεζες αλλά και το εποπτικό τους πλαίσιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά στην μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στην αποτελεσματική εποπτεία των λεγόμενων «σκιωδών τραπεζών».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να συμβάλει διαρκώς στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, χρειάζεται η συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής σε όποιες χώρες διαθέτουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο.

Loading