Ανακοινώνονται μέτρα προστασίας της λίρας

Ανακοινώνονται μέτρα προστασίας της λίρας

Μέτρα ανάσχεσης της πτώσης του νομίσματος της το οποίο σημείωσε ελεύθερη πτώση στο πλαίσιο των εντάσεων με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Κυρίως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει “όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες” και ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική πολιτική συνωμοσία, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει νέες αγορές και συμμάχους.

Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω βουτιά σήμερα, ενώ το γεν ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ο αντίκτυπος από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Αφού υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα, η τουρκική λίρα βρήκε κάποια στήριξη αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών και η αρμόδια τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι περιόρισε τις συναλλαγές swap.

Στις 10:32 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,8364 λίρες ανά δολάριο.

Το ευρώ υποχώρησε έως το 1,1365 δολάριο, σε χαμηλό 13 μηνών, πριν ανακάμψει σημειώνοντας πτώση 0,2% στο 1,1382 δολάριο.

Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα την Παρασκευή ύστερα από δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία.

Το δολάριο, που έχει σημειώσει ράλι από τότε που η κρίση της τουρκικής λίρας έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 96,463 έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων.

Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 110,265 αφού νωρίτερα ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων στο 110,11. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά μισό τοις εκατό στο 1,1288 δολάριο.

Πανικός στις αγορές

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την “μαύρη Παρασκευή” για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ευρωπαϊκός Τύπος για τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία

Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung:

«Το γεγονός ότι η Τουρκία τα έβαλε ειδικώς με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθιστά σχεδόν αδύνατες τις προβλέψεις για την έκβαση αυτής του δράματος. Η ισχύς, η περηφάνια και οι προκαταλήψεις είναι στοιχεία που εκτιμά και ο αμερικανός πρόεδρος. Η αμοιβαία δυσπιστία επιβαρύνει εδώ και καιρό τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ενώ ο πόλεμος στη Συρία μεγάλωσε το ρήγμα. Όπως και η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Ερντογάν καταλογίζει στις ΗΠΑ συνυπαιτιότητα επειδή φιλοξενούν τον ιμάμη Γκιουλέν. Γι΄ αυτό και έριξαν στη φυλακή έναν αμερικανό πάστορα στην Τουρκία, τον οποίο ο Τραμπ προσπαθεί να απελευθερώσει με όλα τα μέσα. Η απόπειρα πραξικοπήματος παραμένει ένα σκοτεινό κεφάλαιο που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια συνομωσίας».

Η Allgemeine Zeitung του Μάιντς σκιαγραφεί μια πιθανή λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο: «Επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, υπέρβαση των διαφορών με τη Ρωσία. Αμφότερες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι για την Άγκυρα. Αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν υποδέχεται τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ενώ το Σεπτέμβριο επισκέπτεται τη Γερμανία. Στην παρούσα φάση όμως ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να γνωρίζει ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει».

Η Hannoversche Allgemeine σημειώνει ότι «η Τουρκία μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και αν αναγνωρίσει τις πραγματικότητες. Μια από αυτές: ο σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει.

Η αυστριακή Tages-Anzeiger:

«Η μεγάλη υπόσχεση του Ερντογάν ήταν ότι οι Τούρκοι θα ζουν σε ευημερία για όσο διάστημα είναι εργατικοί και όσο επιτρέπουν στον ίδιο να κυβερνά τη χώρα. Για μεγάλο διάστημα τηρούσε την υπόσχεση αυτή και οι μισθοί αυξάνονταν διαρκώς. Πλέον όμως έχει επέλθει ο κατήφορος και ξυπνούν μνήμες του 2001. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τότε σχεδόν στο 70%. Σήμερα δεν έχει έρθει ακόμη αυτό το σημείο. Ωστόσο και η κρίση του 2001 δεν είχε μόνον οικονομικά αλλά και πολιτικά αίτια που ανέδειξαν τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Αυτό οδήγησε εν τέλει τον Ερντογάν στην εξουσία. Γι΄ αυτό και δεν του αρέσουν αυτές οι μνήμες».

Η βελγική De Standaard:

«[…] Η τουρκική κρίση καταδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη. Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα αναζητήσει νέους φίλους. Αφού μαλώνει με τον αμερικανό λαϊκιστή, θα τα βρει με τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας. Ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έχει παραγγελθεί ήδη. Η Ευρώπη παρακολουθεί άπραγη και, φοβούμενη τις εξελίξεις, ελπίζει ότι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζές της όπως και η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Το ενδεχόμενο να βροντοφωνάξει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν φαίνεται να τίθεται καν».

 

Loading