Ανταλλάγματα ζητά το ΔΝΤ για να βγούμε στις αγορές

Του Γ. Σταφυλά
Mε πέντε νέες απαιτήσεις επανήλθε το ΔΝΤ προκειμένου να είναι ευνοϊκή η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και η Ελλάδα να προσεγγίσει τις αγορές.

propoli

Kαι όπως δείχνει η τρέχουσα περίοδος με την πτώση των τραπεζικών μετοχών -μέρος της οποίας αποδίδεται στην αρνητική έκθεση του Ταμείου για τις τράπεζες- το ΔΝΤ φροντίζει πρώτα η οικονομία να βρεθεί προ αδιεξόδου και στη συνέχεια επιβάλλει τις απόψεις του. Διότι είναι παράδοξο να θέλεις να μειωθεί η έκθεση των «κόκκινων» δανείων και ταυτόχρονα να τις υπονομεύεις ζητώντας κεφάλαια.

Για να δοθεί λοιπόν το «πράσινο» φως για τις αγορές με μια θετική εισήγηση από το Ταμείο, οι δανειστές θέτουν πέντε προαπαιτούμενα  που αφορούν ισοδύναμα για το 50% των συντάξεων, μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων, επέκταση των πλειστηριασμών, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τέλος λελογισμένη χρήση των κεφαλαιακών αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επειδή θεωρεί την περικοπή συντάξεων ως διαρθρωτικό μέτρο,  έχει ζητήσει πρώτα απ’ όλα η περικοπή των συντάξεων να φθάσει στο 50% και το υπόλοιπο 50% να προκύψει από ισοδύναμα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ευρώπη επιμένει σε αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, θα επιχειρήσει ένα βήμα πίσω από τις σκληρές θέσεις τις οποίες υποστήριζε μέχρι πρότινος ο εκπρόσωπος του. Επιπρόσθετα, σ’ ό,τι αφορά στις τράπεζες οι δανειστές ζήτησαν την μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δάνειων αυξάνοντας τους στόχους των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 20-25%. Η αύξηση αυτή οδηγεί και σε εντατικοποίηση των πλειστηριασμών, το οποίο είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερα σημαντικό  κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Στις ιδιωτικοποιήσεις το Ταμείο, όπως και οι υπόλοιποι θεσμοί, ζητά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος το οποίο ήδη έχει εκτραπεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι έχουμε οδηγηθεί και σε ακύρωση διαγωνισμών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου υπάρχουν δυο υποψήφιοι, ωστόσο κάποιοι προβάλλουν διαρκώς προσκόμματα στην ιδιωτικοποίηση.

Τέλος, σ’ ό,τι αφορά στα κεφαλαιακά αποθέματα, το ΔΝΤ απαιτεί τη λελογισμένη χρήση τους σε συνδυασμό με τις μικρές εκδόσεις, ώστε σταδιακά να υλοποιηθεί το πλάνο της επιστροφής στις αγορές.

 Παράθυρο για προληπτική πιστωτική γραμμή

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, ενεργό παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο της επαναφοράς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, εξέλιξη όμως που θα σηματοδοτούσε την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία επέμενε πολιτικά στην «καθαρή έξοδο». Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει αυτήν την εξέλιξη. Ωστόσο  άσχημη εξέλιξη θα είναι και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μέρος του «μαξιλαριού» ρευστότητας είτε για παροχές, είτε για να κλείσει άλλες εκκρεμότητες. Μια προσφυγή προς τα αποθέματα θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς οι επενδυτές θα πίστευαν ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018                       

Loading