Του Γ. Σταφυλά
Βαρύτατες ευθύνες οι οποίες φθάνουν έως την επιτροπή ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τη διοίκησή της προκύπτουν από τις συναλλαγές που παρείχε η Εθνική μέσω POS στον πρώην αναπληρωτή αντιπρόεδρο της «Jumbo», E. Παπαευαγγέλου, προκειμένου να παρακαμφθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι των κινεζικών τραπεζικών αρχών, αλλά και να παραβιαστεί ο κανόνας της «χρυσής βίζας».
Με οκτώ POS σε τρεις τράπεζες, η εταιρεία του κ. Παπαευαγγέλου μετέφερε περί τα 90 εκατ. ευρώ από την Κίνα, κάνοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να φαίνεται εντελώς διάτρητο.
Ανώτερα στελέχη της Εθνικής δεν αντέδρασαν ούτε στις προειδοποιήσεις της κινεζικής αρχής, ούτε στις ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές οι οποίες δεν εντοπίστηκαν από τα ειδικά φίλτρα του αρμόδιου τμήματος κανονιστικής συμμόρφωσης της Εθνικής Τράπεζας (Compliance).
Ειδικότερα οι ευθύνες για την εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας εντοπίζονται στον ceo Παύλο Μυλωνά, στη γενική διευθύντρια της λιανικής τραπεζικής κ. Νέλλη Τζάκου και φυσικά το τμήμα συμμόρφωσης.
Η ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου δια της επιτροπής ελέγχου είναι μεγαλύτερη καθώς δεν διέκοψε την πρακτική που πλήττει καίρια το θεσμό της «χρυσής βίζας» στην Ελλάδα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και τις τράπεζες.
Πώς στήθηκε το κόλπο
Ο επιχειρηματίας Ε. Παπαευαγγέλου είδε το όνομά του να κυριαρχεί στην επικαιρότητα όταν απέκτησε -μετά από πλειστηριασμό στον οποίο προχώρησε η πιστώτρια τράπεζα- πολυτελή βίλα η οποία ανήκε στον Πέτρο Κωστόπουλο. Τότε είχε δικαιολογήσει την απόκτησή της λέγοντας ότι θα την παραχωρούσε στην κόρη και το γαμπρό του.
Όμως, ο κ. Παπαευαγγέλου ανήκει στην ομάδα των στελεχών που άνοιξαν τον δρόμο της Κίνας στην «Jumbo» προκειμένου η γνωστή εταιρεία να αποκτά εγκαίρως τα προϊόντα που διαθέτει στην ελληνική αγορά.
Αρχικώς, ο αντιπρόεδρος της Jumbo προχώρησε σε συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ χρησιμοποιώντας POS της Eurobank.
Οι συναλλαγές αφορούσαν αγορές ακινήτων στην Ελλάδα και φέρεται να πραγματοποιήθηκαν μέσω pos από εταιρείες IKE που είχε συστήσει ο Ε. Παπαευαγγέλου (Destiny Επενδυτική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και Bw advisory Μονοπρόσωπη ΙΚΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά ακινήτων, αρκετοί Έλληνες συστήνουν μία ΙΚΕ για κάποιο ακίνητο που θέλουν να αποκτήσουν. Στη συνέχεια το μεταπωλούν σε Κινέζους προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» και αμέσως μετά η εταιρεία ΙΚΕ «διαλύεται» για να μην πληρωθεί ο φόρος υπεραξίας.
Στην περίπτωσή μας, οι ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές εντοπίστηκαν από το Compliance της Eurobank και όταν έγιναν γνωστές στον διευθύνοντα σύμβουλο Φ. Καραβία, τότε αυτός έδωσε εντολή να σταματήσουν, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να θεωρηθούν πρακτικές μεταφοράς βρώμικου χρήματος.
Οι επαφές με την Εθνική Τράπεζα
H εταιρεία του κ. Παπαευαγγέλου συνέχισε την ίδια πρακτική και με την Εθνική Τράπεζα μέσω της οποίας διακινήθηκαν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία του έλαβε τρία νέα POS και τα μετέφερε στο Πεκίνο προκειμένου να διακινηθούν χρήματα από Κινέζους αγοραστές οι οποίοι διέθεταν από 150 χιλιάδες ευρώ έως 250 χιλιάδες ευρώ σε πολλαπλές συναλλαγές μικρών ποσών. Κατ’ άλλες πηγές το ποσό αγοράς του ακινήτου ήταν υπερτιμημένο και μεταφέρονταν τα χρήματα που περίσσευαν πίσω στους λογαριασμούς των Κινέζων.
Όμως, εν τω μεταξύ οι κινεζικές αρχές είχαν ήδη επιβάλλει capital controls και εντόπισαν τις «περίεργες» συναλλαγές για την αγορά ακινήτων.
Αναπάντητα ερωτήματα από την έρευνα της ΕΚΤ
Από έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει στην ΕΚΤ αρμόδιος επιθεωρητής, προκύπτουν τρία αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά στις δομές διαφάνειας της Εθνικής, αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας.
Πρώτον: για το κατάστημα από το οποίο δόθηκε το μηχάνημα POS. Κανένας υπάλληλος του καταστήματος, ούτε ο διευθυντής, δεν ανέφερε τις ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές και μάλιστα με τις ίδιες εταιρείες. Στη συνέχεια ο περιφερειακός διοικητής αγνόησε και αυτός τις ίδιες συναλλαγές.
Δεύτερον: Το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της Εθνικής Τράπεζας υποτίθεται ότι έχει εγκαταστήσει μοντέλα με φίλτρα τα οποία εντοπίζουν ύποπτα ποσά και ειδοποιούν όταν υπάρχει υπόνοια αδιαφανών συναλλαγών και «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Όπως φαίνεται δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση.
Τρίτον: Η διευθύντρια της Εθνικής έλαβε την επιστολή των κινεζικών αρχών. Ωστόσο τη συζήτησε με το τμήμα συμμόρφωσης ή τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και ενημέρωσε για τις υψηλές προμήθειες (1,4 εκατ. ευρώ) που έλαβε η Τράπεζα;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018