Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι οφειλές στα Ταμεία

Την ανιούσα τράβηξε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου που διαμορφώθηκε στα 34,786 δισεκατ. Ευρώ.

propoli

Σύμφωνα λοιπόν, με την 4η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2018 του ΚΕΑΟ, παρουσίασε αύξηση κατά 433 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 64 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Όπως φαίνεται, η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ, αφετέρου στην εισαγωγή 47.379 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 153 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους εισπρακτικούς στόχους του ΚΕΑΟ για το 2019, τα 1,2 δις ευρώ της περασμένης χρονιάς είναι μόνο η αρχή.

“Μαστίγιο” για τους οφειλέτες

Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να μπει άμεσα «φρένο» στην αύξηση των ασφαλιστικών οφειλών, ακόμη και αν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες παρακολούθησης ακόμα και πλειστηριασμών τρίτων, όπου ο ΕΦΚΑ θα αναγγέλλει τις δικές του απαιτήσεις.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, μέχρι σήμερα η παρακολούθηση και η διαχείριση των προγραμμάτων πλειστηριασμού τρίτων και των αναγγελιών των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ γινόταν κατά περίπτωση με επιμέλεια της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή, ο έλεγχος της διενέργειας των πλειστηριασμών για να καθοριστούν οι προς αναγγελία υποθέσεις γινόταν χειρόγραφα και εκ περιτροπής από μία περιφερειακή υπηρεσία που αναλάμβανε αυτό το έργο κατ’ έτος. Κοινώς, μεγάλες καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και κίνδυνος μη αναγγελίας οφειλών ή εκπρόθεσμης αναγγελίας και απώλειας εσόδων.

Εγκύκλιος με το χαρακτήρα του επείγοντος, φέρνει, όμως, τα πάνω- κάτω.

Εφεξής, η παρακολούθηση του αποτελέσματος διεξαγωγής των προγραμμάτων πλειστηριασμού τρίτων καθώς και ο συντονισμός των εργασιών των αρμοδίων περιφερειακών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. δεν θα διενεργείται πλέον από τις περιφερειακές υπηρεσίες,  αλλά από την κεντρική υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο.

Το στοίχημα είναι να μη χαθεί ούτε λεπτό χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για τη διεκδίκηση των οφειλούμενων.

 

Loading