Προωθούν αύξηση συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα

Προωθούν αύξηση συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα

Οι συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα μας την τελευταία τριετία. Αρχικά η επιβολή των capital controls και κατόπιν η σύνδεση του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο σε αυτό.

Μάλιστα, προκειμένου να ωθήσει τους φορολογούμενους στη χρήση καρτών για αγορές, η κυβέρνηση καθιέρωσε μέχρι και τη φορολοταρία, μέτρο πάντως που δεν φαίνεται να είχε την επιτυχία που ανέμεναν στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ηλεκτρικών συναλλαγών, ιδιαίτερα στα μικρά ποσά, η κυβέρνηση εξετάζει μία σειρά μέτρων.

Το πρώτο εξ αυτών είναι η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων που θα πρέπει να δαπανηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, προκειμένου να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Βάσει του ισχύοντος συστήματος, κάποιος με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα. Εάν το εισόδημά του είναι από 10.001 έως 20.000 ευρώ, θα πρέπει να δαπανήσει το 15%, ενώ στην περίπτωση που το εισόδημά του ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιήσει το 20% των αγορών ή πληρωμών του με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πλέον, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των παραπάνω ποσοστών σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, που θα φτάσουν το 30%.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται, είναι η περαιτέρω μείωση του ορίου συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων που μπορούν να γίνουν με μετρητά. Σήμερα, το συγκεκριμένο όριο είναι στα 500 ευρώ. Τη νέα χρονιά θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να μειωθεί στα 300 ή ακόμη και στα 200 ευρώ.

Το τρίτο μέτρο που εξετάζεται, είναι η υποχρεωτική τοποθέτηση POS και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που σήμερα εξαιρούνται.

Loading