«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο η Folli -Follie

Σε «βαρίδι» ολόκληρου του χρηματιστηρίου αρχίζει να εξελίσσεται η υπόθεση της Folli -Follie και η ιδιότυπη «ομηρία» των μετοχών σε διαρκή πτώση.

propoli

Ύστερα και από τη χθεσινή κατάρρευση της μετοχής κατά 24,88%, σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, ολόκληρη η αγορά άρχισε να επηρεάζεται -σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση όταν ξεκίνησαν οι πωλήσεις εξαιτίας της διαγραφής της μετοχής της Folli από τον Δείκτη του MSCI, αλλά και οι έντονες ρευστοποιήσεις στον τίτλο. Η αδυναμία της έγκαιρης αντιμετώπισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής ή και επιτήρησης από την πρώτη στιγμή δημιούργησε συνθήκες μη ισότιμης πληροφόρησης για τους μετόχους. Δηλαδή, εκ των βασικών μετόχων (Fosun και Fidelity) ενδέχεται να υπήρχε άμεση επικοινωνία, ιδιαίτερα από την Αμερικανική εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων οι διαχειριστές της οποίας υπακούουν σε κανόνες όταν μια μετοχή χάνει άμεσα το 30% ή 40% της αξίας της. Την ίδια περίοδο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να μην περιμένει απαντήσεις -από την στιγμή που έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων η Ernst & Young.

Η Folli -Follie

Eδω και τρείς εβδομάδες η διοίκηση της Folli -Follie (τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου βρίσκονται στο Χόνγκ – Κόνγκ) δεν έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση βασικών οικονομικών στοιχείων (ταμείο) τα οποίο εύκολα θα μπορούσαν να διακριβωθούν εντός ολίγων ωρών.  Επιπλέον, στη συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρέστησαν μέτοχοι αλλά στελέχη της εταιρείας (!)

Την Τρίτη η συνάντηση με την Επιτροπή -Ερωτηματικό για τη Fidelity

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή κοντά στη Folli – Follie, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -δίχως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο Τ. Κουτσολιούτσο. Η Κινεζική πλευρά (Fosun) η οποία ήδη έχει αυξήσει το ποσοστό της σε 16% δεν βιάζεται καθώς δύναται να προχωρήσει ακόμη και σε δημόσια πρόταση για τις μετοχές, προφανώς σε χαμηλότερες τιμές. Εντύπωση προκαλεί και η στάση της Aμερικανικής Fidelity- η οποία έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα από την υπόθεση. Οι διαχειριστές της Fidelity είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν εσωτερικά όταν μια μετοχή χάνει το 20-30% της αξίας της. Τότε αρχίζουν να μειώνουν τη θέση τους και πιθανότατα αυτό ήδη να συμβαίνει καθώς το ποσοστό μετοχών της είναι 5,93% και μόνο όταν πέσει κάτω από 5% υπόκειται σε υποχρέωση ανακοίνωσης προς το χρηματιστήριο.

Μηνύσεις

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη δικηγορικό γραφείο το οποίο συγκεντρώνει επενδυτές της Folli – Follie προκειμένου να υποβληθούν μηνύσεις εναντίον της εταιρείας καθώς και της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

Σήμερα, μετά από αίτημα της διοίκησης της εταιρείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Folli Follie ανεστάλη.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Folli Follie, μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία.

Η “κατηφόρα” της μετοχής

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Folli -Folli έκλεισε χθες στα 4,80 ευρώ με μεγάλη πτώση 24,88%. Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 68,71% από τα 15,34 ευρώ που ήταν πριν ξεκινήσει η πτωτική πορεία μετά την έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) με επίκεντρο τις οικονομικές επιδόσεις της Folli Follie.

 

 

Loading