Γερμανία: Η μεγαλύτερη από το 2014 αύξηση στο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά φέτος, καθώς η εμπορική εκεχειρία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ έκανε τους επικεφαλής των εταιρειών λιγότερο ανήσυχους για έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo εκτινάχθηκε στις 103,8 μονάδες από 101,7 τον Ιούλιο και 101,9 που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε, στη συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ενόσω οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για τη μείωση άλλων δασμών.

propoli

«Η ανακωχή των Γιούνκερ και Τραμπ δίνει ξεκάθαρα ανακούφιση» δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Βολράμπε, στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες αναφορικά με τις εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, μετά την υποχώρησή τους τον Ιούλιο. Ο δείκτης του Αυγούστου είναι ο υψηλότερος από τον Φεβρουάριο και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2014. Ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φουστ, αναφέρθηκε και στις εύρωστες εγχώριες συνθήκες. «Η γερμανική οικονομία έχει ισχυρές επιδόσεις. Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν οικονομική ανάπτυξη 0,5% στο τρίτο τρίμηνο» σημείωσε.

Οι γερμανικές εταιρίες ήταν για μια ακόμη φορά ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάστασή τους και οι επιχειρηματικές προσδοκίες τους αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω, σύμφωνα με την έρευνα του Ifo. Η κύρια στήριξη προήλθε από τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, αλλά η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρά και στους τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου. Η έρευνα κλίματος της IHS Markit για τον Αύγουστο έδειξε επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας επιταχύνει, με τη βοήθεια της ισχυρής δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών.

Ο Βολράμπε σημείωσε ότι η ισχυρή εγχώρια κατάσταση υπερκαλύπτει και την αβεβαιότητα από το προγραμματισμένο Brexit και την κρίση της τουρκικής λίρας. «Αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη 1,8% ή ακόμη και 1,9% για το σύνολο του έτους» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading