INTIME

Γερμανικό «μπλόκο» στη μείωση των συντάξεων

Από τη βούληση του Βερολίνου θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, το μέλλον των συντάξεων και το πακέτο παροχών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

propoli

Μάλιστα, το τοπίο έγινε πιο θολό, ακόμα και μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σoλτς.

Η αγωνία της Αθήνας είναι πλέον εμφανής, καθώς ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να  «προσφύγει» στον κ. Σολτς ώστε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μετά και τη δρομολογούμενη απόσυρση της Α. Μέρκελ.

Είναι πάντως σαφές, ότι οι ισορροπίες αλλάζουν στο Βερολίνο και ίσως η αποδυνάμωση της Άνγκελας Μέρκελ φέρουν το SPD σε κρίσιμο ρόλο.

Στο Eurogroup οι τελικές αποφάσεις

Στην τελική ευθεία προς μια οριστική συμφωνία, βασική παράμετρος αποτελεί η στάση της Γερμανίας ενώ στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι οι αριθμοί βγαίνουν και ότι ακόμη και αν επικρατήσει το σενάριο για ανάπτυξη 2% που προβλέπει η Κομισιόν, η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Την Πέμπτη, στο κρίσιμο EuroWorking Group, θα βγουν μολύβια και χαρτιά πριν από το Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση πιέζει να είναι και καταληκτικό για τις αποφάσεις.

Άλλωστε, δυο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα ενσωματώνει ένα μόνο σενάριο για τις συντάξεις, με το ιδανικό για την κυβέρνηση να είναι το σενάριο χωρίς τις περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Μετά το Eurogroup αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη έκθεση των δανειστών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιδιώκει να υπάρξει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και όλα να τελειώσουν στις 19 Νοεμβρίου με τις απαραίτητες συναινέσεις κυρίως από την πλευρά των Γερμανών οι οποίοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο Eurogroup.

Παράλληλα με την αποτροπή των περικοπών στις συντάξεις, κεντρικός στόχος για την Αθήνα είναι να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των παροχών και ελαφρύνσεων του 2019 που ανέρχεται σε 765 εκατ. ευρώ, αν και τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα είναι μεγαλύτερο και θα φθάσει στα 900 εκατ. ευρώ.

Loading