Γιατί οι 120 δόσεις οδεύουν προς συρρίκνωση…

Γιατί οι 120 δόσεις οδεύουν προς συρρίκνωση…

Του Γ. Σταφυλά
Στο τελευταίο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η εξόφληση των οφειλών σε  120 δόσεις καθώς  αυτές φαίνεται πως θα είναι πολύ λιγότερες από όσες εξαγγέλθηκαν αρχικά. Και ο λόγος είναι ότι πολύ απλά ο αριθμός των 120 δόσεων αντιβαίνει τη λογική αλλά και την οικονομία.   

Η  απλή λογική, διεθνώς, μας υπενθυμίζει ότι ένα κράτος δεν μπορεί να περιμένει 10 χρόνια να πάρει πίσω φόρους για ένα χρέος λ.χ. 6000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο οι  δανειστές εκφράζουν συνεχώς την ανησυχία τους ότι εφόσον υιοθετηθεί μια τέτοια πρακτική το πιθανότερο είναι πως θα «υπονομευθεί η κουλτούρα των πληρωμών». Και αυτό διότι εάν υιοθετηθεί ένα τέτοιο καθεστώς, όλοι οι φορολογούμενοι θα σπεύσουν να κάνουν χρήση  των ευεργετικών διατάξεων προκειμένου να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις. Πάντως οι συζητήσεις με τους Θεσμούς παρουσίασαν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, στην παρούσα φάση είναι  εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς «σε τέτοια έκταση που έχει εξαγγελθεί». Οι ίδιες πηγές  προβλέπουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων το προσεχές διάστημα με στόχο να βρεθεί λύση σε μια λιγότερο… γενναιόδωρη βάση. Μάλιστα, πιθανολογούν ότι το θέμα θα απασχολήσει και την επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 6-8 Μαΐου, για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Remaining Time-0:26

Επιφυλακτικές οι Βρυξέλλες

Οι θεσμοί δεν έχουν κρύψει τις επιφυλάξεις τους στις ρυθμίσεις. Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρχε η προσδοκία ότι θα τις παράκαμπτε εύκολα, εξ ου και διαμήνυε την από μέρα σε ημέρα κατάθεση της ρύθμισης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Τελικά οι ενστάσεις αποδείχθηκαν ισχυρές και η κατάθεση του νομοσχεδίου θα καθυστερήσει.

Μάλιστα, πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις κάνουν λόγο για ταυτόχρονη κατάθεση των ρυθμίσεων των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, σε εφορία και σε δήμους. Οι ενστάσεις των θεσμών εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι στη ρύθμιση για την εφορία δεν υπάρχει κανένας «κόφτης» για οφειλές έως 10.000 ευρώ. Για υψηλότερες οφειλές προβλέπονται, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρά ταύτα, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών αφορά ποσά έως 10.000 ευρώ και σε αυτήν την περίπτωση οι οφειλέτες θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, ανεξαρτήτως εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Στο σημείο αυτό ξεκινά η διαπραγμάτευση και είναι πιθανόν η τελική ρύθμιση, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία, να θέτει περιορισμούς ακόμη και για οφειλές ποσών αυτής της τάξης. Έτσι, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα μπορέσει να αξιοποιήσει προεκλογικά τη ρύθμιση, η οποία πάντως είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει τον βαθμό γενναιοδωρίας που είχε σχεδιάσει αρχικώς. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς για υποχρεώσεις έως το τέλος του 2018.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Loading

Play