Γιατί υποχωρούν οι μετοχές τραπεζών και του FTSE

Στην μείωση της στάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου και την παράλληλη μεγάλη αύξηση της στάθμισης για κινεζικές μετοχές στους δείκτες της MSCI απέδωσαν έγκυροι χρηματιστές την πρόσφατη πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο η βουτιά των τραπεζικών μετοχών έως 16%, μέσα σε μια εβδομάδα, έχει ήδη θορυβήσει τους ξένους επενδυτές καθώς ήλθε μετά τα επιτυχημένα stress tests.

propoli

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τους επενδυτές που κατέχουν σταθερές θέσεις και δεν προχωρούν καθημερινά σε trading. Τις ίδιες πιέσεις, όμως, δέχονται και μια σειρά μετοχών του FTSE 25. Αυτό μπορεί να συνδέεται άμεσα με την αλλαγή των σταθμίσεων που πρόκειται να ανακοινωθεί.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κάτω από τις τιμές των αυξήσεων  κεφαλαίου – με εξαίρεση την σταθερή μετοχή της Alpha Bank – κι αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δηλαδή να υπάρχει τέτοια έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

Η χθεσινή αναταραχή με την Ιταλία και το χρέος προκάλεσε  έναν φόβο και μια αναταραχή ωστόσο η διάψευση που ακολούθησε έδειξε ότι, δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τα όσα συμβαίνουν τώρα στην Ιταλία. Η αύξηση, όμως, της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς στο 4,35 % δείχνει ότι οι αγορές λαμβάνουν υπόψη τα όσα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το ελληνικό χρέος. Οι ομολογιούχοι ανησυχούν και δεν συμμερίζονται την αδιάλειπτη αισιοδοξία ότι, η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά. Όπως λένε και ξένοι επενδυτές, η συμφωνία που θα προσφερθεί σαν ένα είδος τελεσιγράφου, δηλαδή τα μέτρα που θα αποφασιστούν πρέπει να υπογραφούν, ενώ παράλληλα οι προσδοκίες για το ελληνικό χρέος είναι πολύ χαμηλές. Οι Γερμανοί έχουν προειδοποιήσει ότι, δεν δέχονται καμία ελάφρυνση παρά μόνο όταν οι ίδιοι το αποφασίσουν, ενώ το ΔΝΤ φαίνεται πως δεν θα συμμετάσχει- αν και έκανε έκκληση να κλείσει η συμφωνία Ελλάδος- δανειστών στο επόμενο Eurogroup. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σοβαρή λύση για το χρέος καθώς στην Γερμανία θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές, όπως λένε παρατηρητές από το Βερολίνο. Σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική γραμμή υπάρχει σύγχυση, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι ξένοι επενδυτές θα αισθάνονταν περισσότερο ασφαλείς εάν υπήρχε η πιστοληπτική γραμμή.

Σε μια περίοδο, λοιπόν, όπου όλοι περίμεναν πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα αποτύπωναν τα stress tests, αλλά και μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους, οι τράπεζες ακολούθησαν μια αντίθετη πτωτική πορεία, η οποία επιτάθηκε και από την υπόθεση της Folli – Follie. Συμπερασματικά, η εικόνα της αγοράς ομολόγων αποτυπώνει μια σαφή ανησυχία, για την περίοδο μετά το Μνημόνιο και την πολυθρύλητη «καθαρή» έξοδο την οποία διαφήμιζε συνεχώς η κυβέρνηση.

Η κίνηση των τραπεζικών μετοχών άνοδος – κάθοδος επαναλαμβάνεται συνεχώς

Για ένα χρόνο και πλέον οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ακολουθούν μια συγκεκριμένη κίνηση που περιλαμβάνει ένα διάστημα συνεχούς καθόδου, το οποίο ακολουθείται από συνεχή άνοδο και τανάπαλιν. Οι τιμές φθάνουν σε χαμηλά επίπεδα και εκεί αντιδρούν. Η κίνηση έχει επαναληφθεί αρκετές φορές και σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να αποκομίζουν χρήματα τα funds που προχωρούν σε συνεχείς αγοραπωλησίες. (trading). Την άποψη αυτή δεν την συμμερίζονται χρηματιστές που διεξάγουν καθημερινές συναλλαγές με ξένους επενδυτές, ωστόσο υπολογίζοντας και τις αυξημένες προμήθειες, η κίνηση φαίνεται πως έχει λογική.

Loading