Γονάτισαν οι πολίτες – Χρωστούν 2,3 εκατ. φορολογούμενοι

Βαρύ κι ασήκωτο δείχνει το φορολογικό φορτίο που έχουν κληθεί να σηκώσουν τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, καθώς περισσότερα από δύο εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην εφορία έως και 3.000 ευρώ.

propoli

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτούς συγκαταλέγεται η «ραχοκοκαλιά» της μεσαίας τάξης, φορολογούμενοι που στο παρελθόν κατάφερναν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μη χρωστούν ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Ωστόσο, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση του αφορολόγητου και φυσικά οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΝΦΙΑ έχουν «γονατίσει» εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πόσοι είναι οι φορολογούμενοι που χρωστούν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, 993.743 πολίτες και νομικά πρόσωπα είχαν οφειλές έως και 3.000 ευρώ προς το Δημόσιο, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Επιπλέον αυτών, υπάρχουν και 1.322.900 φορολογούμενοι με νέες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν εντός του 2018.

Συνολικά, δηλαδή, πάνω από 2,3 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν οφειλές προς τα κρατικά ταμεία έως και 3.000 ευρώ.

Καταφεύγουν σε ρυθμίσεις

Προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις, οι περισσότεροι εκ των προαναφερθέντων προχωρούν στη λύση των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης, επιλέγοντας είτε την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, είτε ακόμη και το να πληρώνουν όποιο ποσό μπορούν, όποτε μπορούν, ούτως ώστε να αποτρέπουν -προσωρινά τουλάχιστον- τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους από το δικαστικό τμήμα της εφορίας στην οποία υπάγονται.

Loading