Δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις – Φτερά έκαναν 116 δισ.

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, παραμένουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

propoli

Στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 131,48 εκατ. ευρώ περίπου 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από όσο ήταν τον περασμένο Αύγουστο, όταν στη θεωρία η Ελλάδα πανηγύρισε την ολοκλήρωση των μνημονίων και την «καθαρή» έξοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχειά που δημοσιεύει, κατά την 6ετία 2010-2015 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεις και νοικοκυριών κατέρρευσαν, καθώς μειώθηκαν κατά 116,7 δις. ευρώ ή 49,1%, δηλαδή μειώθηκαν περίπου στο μισό.

Η μείωση των καταθέσεων πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις:

— Η πρώτη τροφοδοτήθηκε με την αποκάλυψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές του 2009

Ήταν το διάστημα Δεκέμβριος 2009 – Ιούνιος 2012 που οι απώλειες καταθέσεων άγγιξαν τα 86,9 δισ. ευρώ. Το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας οδήγησε στη διάσωσή της από την Ε.Ε. και την υπογραφή του 1ου μνημονίου (Μάιος 2010).

Η πολιτική αβεβαιότητα, που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια και η ανησυχία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ επιδείνωσαν περαιτέρω τις συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα, με τις καταθέσεις να υποχωρούν στα 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, μετά τις διπλές εθνικές εκλογές από 237 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009.

— Κατά τη δεύτερη φάση Ιούνιος 2012 – Νοέμβριος 2014 παρατηρήθηκε στασιμότητα

Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η ανησυχία εκτονώθηκε ενώ τον Νοέμβριο του 2012 ψηφίστηκε το επικαιροποιημένο 2ο μνημόνιο.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, κατά τους 29 μήνες της περιόδου αυτής οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 14,1 δισ. ευρώ.

— Η τρίτη φάση της κρίσης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι σε εξέλιξη

Όταν το Δεκέμβριο του 2014 προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, για τον Ιανουάριο 2015, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ.

Η κρίση κορυφώθηκε με την κίνηση του δημοψηφίσματος που οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες, περιορισμοί που παραμένουν σε ισχύ.

Συνεπώς, μέσα σε 7 μόλις μήνες οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42,5 δισ. ευρώ ή κατά 35%.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν στο economistas.gr, ότι πέραν της μεγάλης ζημιάς στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα που προκαλεί η αιμορραγία των καταθέσεων ακόμη μεγαλύτερη είναι η ζημία που έχει συντελεστεί στην εμπιστοσύνη, δίχως την αποκατάσταση της οποίας είναι αδύνατο το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα η χώρα να επανέλθουν σε πλήρη κανονικότητα.

Οπως σημειώνουν, θα απαιτηθούν πολλά χρόνια έτσι ώστε να τραύματα της κρίσης και των capital controls να επουλωθούν και οι τράπεζες να επανέλθουν στην προ κρίσης ομαλή κατάσταση λειτουργίας.

Loading