ΔΝΤ: Η βουλγαρική οικονομία έχει δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις

Στέρεη βάση για την υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων παρέχει η σταθερή ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας, επισημαίνει, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προσθέτοντας ότι, ενισχυτικά ως προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται πως θα «λειτουργήσουν» το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας, καθώς και το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

propoli

Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε βελτιώσεις, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η αγορά εργασίας, αλλά και η ποιότητα της διακυβέρνησης.

Η οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3,2% το 2018 και προβλέπεται να φθάσει στο 3,3% φέτος, αναφέρει το ΔΝΤ. Ο σταθερός χρηματοπιστωτικός τομέας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική της χώρας παρέχουν γόνιμο έδαφος για την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στις περιοχές, προσθέτει.

Οι δεσμεύσεις της Βουλγαρίας για τη βελτίωση της εποπτείας των κρατικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση του πλαισίου καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο πλαίσιο των προσπαθειών της για ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), θα ενισχύσουν περισσότερο την αξιοπιστία των πολιτικών που εφαρμόζονται, επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας σημείωσε σταθερή πρόοδο στην ενίσχυση της εποπτείας του τραπεζικού τομέα και εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε «επαγρύπνηση» για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς, το επίπεδό τους εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη μείωση που έχει καταγραφεί στο ποσοστό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading