ΔΝΤ: Πρώτη γεύση μεταμνημονιακής εποπτείας

Επαφές με τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν από χθες υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων με το πρόγραμμα υπουργείων, καθώς η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4. Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως τα μέσα του Ιουλίου.

propoli

Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά το πρόγραμμα, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επαφών αυτών υπήρξαν χθες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ήτοι, ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.

Η “βαριά σκιά” της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κομισιόν

Στη νέα Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν τονίζεται ότι είναι αβέβαια τα υψηλά συνεχή πλεονάσματα, ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει για χρόνια στο 1%, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο το 2036 ενώ ως επόμενη μεγάλη “βόμβα” παρουσιάζεται το δημογραφικό σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό.

Πρώτη γεύση μεταμνημονιακής εποπτείας

Πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν η πορεία των φορολογικών εσόδων και τα πλεονάσματα του 2018-2019 ενώ σήμερα, παίρνει σειρά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Ακολουθούν κινητικότητα και τοποθετήσεις διευθυντών και γραμματέων στο Δημόσιο, αλλαγές σε κατώτατο μισθό και κλαδικές συμβάσεις, η επιτάχυνση πλειστηριασμών, τα «κόκκινα δάνεια» και την πώλησή τους.

Loading