Εκτός «μαύρης λίστας» της ΕΕ Μπαχάμες και Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Την απόφαση να βγάλουν από την μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο νησιωτικές χώρες οι οποίες βρίσκονται στην Καραϊβική, τις Μπαχάμες και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, έλαβαν από κοινού οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

propoli

Πρόκειται για μια μαύρη λίστα, την οποία είχαν καταρτίσει από κοινού οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία περιλάμβανε τις χώρες οι οποίες  δεν συμβαδίζουν με τους γενικότερους κανόνες και τα πρότυπα που διέπουν το φορολογικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λίστα είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως, διαφόρων ευρωπαϊκών ιδιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούσαν αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να μειώσουν την φορολογική επιβάρυνση που τους αντιστοιχούσε. Η λίστα, αρχικά περιλάμβανε 17 περιοχές του κόσμου. Αυτή τη στιγμή όμως η λίστα περιλαμβάνει 7 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Εκτός λίστας Μπαχάμες και Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αποφάσισαν σε ειδική συνεδρίαση να διαγράψουν από την μαύρη λίστα τις Μπαχάμες και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, καθώς αυτές οι χώρες αποφάσισαν να προβούν σε ορισμένες αλλαγές. Προς το παρόν, οι χώρες αυτές τοποθετήθηκαν στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας αλλά που έχουν στόχο να γίνουν περισσότερο διαφανείς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η οποία έχει αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ χαρακτήρισε ως «επιτυχία» την ενέργεια αυτή.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερες περιοχές στη λίστα είναι ένας δείκτης της επιτυχίας στη διαδικασία κατάρτισης της λίστας».

Loading