ΕΚΤ: «Είναι ώρα για ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Εγγύησης Καταθέσεων»

Την άποψη ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αποκτήσει ορισμένες μεγάλες τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί.

propoli

Σύμφωνα με την Νουί, οι ήδη υπάρχουσες τράπεζες της ευρωζώνης, φαίνονται σχεδόν αδύναμες μπροστά στους τραπεζικούς κολοσσούς του κόσμου εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητά τους για την επόμενη ύφεση, εξαιτίας των χαμηλών κερδών και των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού που ανάγονται στην περίοδο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η ασφάλιση των καταθέσεων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την τραπεζική σταθερότητα, αλλά η Γερμανία έχει προβάλει αντιρρήσεις. Θέλει οι τράπεζες να εξυγιάνουν πρώτα τους ισολογισμούς τους, για να διασφαλίσει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα χρειασθεί να πληρώσουν τον λογαριασμό για παλαιές επιπολαιότητες άλλων χωρών της Ευρωζώνης. «Το ερώτημα είναι: πότε είναι οι κίνδυνοι αρκετά μικροί; Κατά την άποψή μου, έχουμε μειώσει τους κινδύνους αρκετά για να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Εγγύησης Καταθέσεων. Τώρα είναι η σωστή ώρα για να το συστήσουμε. Είναι η ώρα να σκεφθούμε κάπως την αλληλεγγύη», είπε η Νουί στο Βερολίνο.

Η χαμηλή κερδοφορία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του τομέα, σημείωσε η Νουί, επειδή ορισμένες τράπεζες δεν εξασφαλίζουν το κόστος του κεφαλαίου τους και μία λύση θα μπορούσε να είναι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων, περισσότερο διεθνών παικτών.

Loading