Ελβετία: Παραμένουν αμετάβλητα τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας

H κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB) διατήρησε χθες (Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018) αμετάβλητη την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, επικαλούμενη την «εύθραυστη» κατάσταση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της που επιβάλλει στην SNB να διατηρεί τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος και να είναι σε ετοιμότητα για παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος. Η SNB διατήρησε το στόχο της για το διατραπεζικό επιτόκιο (Libor) τριών μηνών μεταξύ του -1,25% και του -0,25%, όπως προέβλεπαν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

propoli

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε, επίσης, το επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις όψεως στο -0,75%, προσθέτοντας ότι παραμένει σε ετοιμότητα για παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος ώστε να αποτρέψει μία ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Και τα δύο αυτά μέτρα –τα αρνητικά επιτόκια και οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος– χρησιμοποιήθηκαν από την SNB τα τελευταία 3,5 χρόνια για να ανακόψουν τη ζήτηση των επενδυτών για το φράγκο.

Η SNB διατήρησε το χαρακτηρισμό «υπερτιμημένο» για το φράγκο, προσθέτοντας ότι, παρά την εξασθένιση του νομίσματος στη διάρκεια του 2018, η κατάσταση στις αγορές συναλλάγματος είναι «εύθραυστη». «Το ελβετικό φράγκο αρχικά υποτιμήθηκε ελαφρά έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ωστόσο, υπό το φως της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία, σημειώθηκαν έκτοτε αντίθετες κινήσεις, ιδιαίτερα έναντι του ευρώ» ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Η SNB αναμένεται να είναι μία από τις τελευταίες κεντρικές τράπεζες που θα εξομαλύνει τα αρνητικά επιτόκια.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η τράπεζα θα ακολουθήσει μία υπομονετική και σταδιακή προσέγγιση αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων, με την αγορά να περιμένει την πρώτη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεών της το Σεπτέμβριο του 2019. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η SNB δεν μπορεί να κάνει κάποια κίνηση πριν από την ΕΚΤ, επειδή τα υψηλότερα ελβετικά επιτόκια θα αναθέρμαναν την πίεση στο φράγκο, κάτι που θα ήταν πρόβλημα για την ελβετική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading