Ελλάδα όπως Σουαζιλάνδη στη φορολογική ασφυξία

Ελλάδα όπως Σουαζιλάνδη στη φορολογική ασφυξία

Τα νούμερα αποτυπώνουν πλέον ανάγλυφα το ποσοστό της οικονομικής ασφυξίας η οποία έχει επιβαρύνει σημαντικά τους Έλληνες πολίτες.

Μετά τις μετρήσεις του ΟΟΣΑ που ανέδειξαν την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων και η μελέτη του Ινστιτούτου Frazer, κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη κατηγορία των χωρών ως προς τους δείκτες της οικονομικής ελευθερίας.

Ειδικότερα, η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες και μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση).

Την ίδια ώρα, παραμένει σταθερά στη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας.

Μάλιστα, ακόμη και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στην 98η θέση, 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας.

Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση, η Αλβανία την 34η, και η Βουλγαρία την 46η.

Αν και η περσινή μελέτη αφορούσε τα στοιχεία του “εκρηκτικού” από πολλές απόψεις 2015, τα φετινά στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι η Ελλάδα ανέβηκε μόλις 3 σκαλοπάτια.

Πώς ορίζεται η οικονομική ελευθερία ενός κράτους

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Πρόκειται για τομείς που εκ του αποτελέσματος η Ελλάδα συγκεντρώνει το λιγότερο σκορ (συνολική βαθμολογία 6,46, έχει επίδοση μόλις 4,38 στο μέγεθος της κυβέρνησης και 5,78 στο νομικό σύστημα και στα δικαιώματα επί της ιδιοκτησίας).

«Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης.

Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας», σχολίασε ο Ν. Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ, το οποίο παρουσιάζει φέτος για 3η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser.

Στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παραμένουν και φέτος οι ίδιες, με το Χόνγκ Κόνγκ να βρίσκεται στην κορυφή και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία. Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.

Loading

Play