Ελλάκτωρ : Ο πόλεμος…των Ρόουζ

Όποια πλευρά κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων στην ερχόμενη Γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, θα αποκτήσει την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

propoli

Μετά από χρόνια διαμάχη- που μοιάζει με τον πόλεμο των Ροούζ- με την πλευρά των κ.κ Λ. Μπόμπολα- Δ. Κούτρα, οι Αφοί Καλλιτσάντση ξεκίνησαν ένα πρωτόγνωρο αγώνα με ξένους συμβούλους ( Rotchild ) προκειμένου να επηρεάσουν ξένους και Έλληνες μετόχους να ψηφίσουν υπέρ τους- χρησιμοποιώντας τρόπους οι οποίοι θα μπορούσαν να παραπέμψουν ακόμη και σε χειραγώγηση μετοχής!

Αντίθετα, η πλευρά των Λ. Μπόμπολα- Δ. Κούτρα  με μια λιτή ανακοίνωση ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη της εταιρείας. Η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση ελέγχει το 13,5% των μετοχών, η πλευρά των κ.κ Λ. Μπόμπολα – Δ. Κούτρα το 23% ενώ 5,1% κατέχει το fund Αmber Capital το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συνταχθεί με την τωρινή διοίκηση.

Οι διαμάχες που είχαν ξεκινήσει από την πλευρά Καλλιτσάντση με πρόσχημα την οικογενειακή διαχείριση της εταιρείας από την πλευρά Μπόμπολα, εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα με συνεχή δημοσιεύματα τα οποία κατηγορούσαν την πλευρά Μπόμπολα- Κούτρα. Όμως, όπως είναι γνωστό οι πρώτες διαμάχες είχαν ξεκινήσει το 2010 και εντάθηκαν με το ζημιογόνο έργο στο Κατάρ, το οποίο είχε προτείνει η πλευρά Καλλιτσάντση. Οι ζημιές ήταν υπέρογκες για την Ελλάκτωρ και ο κ. Δ. Κούτρας ανέλαβε τα ηνία και τις περιόρισε στο τέλος. Η  πρόταση των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της του Ελλάκτωρα, και την τοποθέτηση νέων μελών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ήταν σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αναμενόμενη, αφού πλέον η συγκατοίκηση των δύο πλευρών στην ηγεσία του Ομίλου θεωρείται αδύνατη.

Η ανομβρία που επικρατούσε στα δημόσια έργα, οι αντίθετες απόψεις που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα σοβαρά επιχειρηματικά βήματα του Ομίλου σε συνδυασμό με την λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις οποίες η άλλη πλευρά προέβαλε ισχυρές αντιδράσεις είχε ως αποτέλεσμα το κλίμα που στον Ελλάκτωρα «να μυρίζει μπαρούτι». Οι συγκρούσεις μεταξύ των Καλλιτσάντσηδων και του Μπόμπολα ήταν καθημερινές και η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών προβληματική. To περασμένο καλοκαίρι άρχισε κάτι θετικό να αχνοφαίνεται στο εσωτερικού του μεγαλύτερου κατασκευαστικού Ομίλου της χώρας. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να κάνουν ανακωχή για το καλό του Ομίλου και να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όμως πολύ σύντομα αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε.

Ποιος είναι ο Όμιλος

Κατασκευές: Στον τομέα της κατασκευής η θυγατρική εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ που έχει αναλάβει, μαζί με τις θυγατρικές της, όλη την κατασκευαστική δραστηριότητα του Ομίλου, με σημαντική παρουσία σε 20 χώρες.

Παραχωρήσεις: Στον τομέα των Παραχωρήσεων, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται μέσω της 100% θυγατρική της εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ αποτελεί μία ισχυρή επιχειρηματική μονάδα Διαχείρισης Έργων, Συμμετοχών και Παραχωρήσεων στους τομείς των Υποδομών, της Ανάπτυξης Γης και της Ενέργειας.. Έχει κατασκευάσει και λειτουργεί την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, με μερίδιο 59,2 % και 22,00% αντίστοιχα, καθώς και έργα Παραχώρησης Σταθμών Αυτοκινήτων. Συμμετέχει στα τρία (Μορέας, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου) από τα πέντε μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή. Τον Ιούνιο του 2015 υπέγραψε μαζί με την ΗΛΕΚΤΩΡ Σύμβαση Παραχώρησης (ΣΔΙΤ) για το έργο ‘Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας’.

Περιβάλλον: Στον τομέα του Περιβάλλοντος, ο Όμιλος – μέσω της θυγατρικής του ΗΛΕΚΤΩΡ – στην οποία συμμετέχει με 94,4% – διατηρεί ηγετική θέση στην Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων ενώ παράλληλα έχει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό

Ενέργεια: O Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2000 μέσω της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ. Έχει κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί δεκατρία (13) αιολικά πάρκα (234 MW), ένα φωτοβολταϊκό σταθμό (2 MW) και ένα υδροηλεκτρικό (5 MW), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 241 MW. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο αδειών αιολικών πάρκων (639 MW) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης

Ανάπτυξη ακινήτων: Στον τομέα της Ανάπτυξης Ακινήτων και Υπηρεσιών , ο Όμιλος δραστηριοποείται μέσω της Reds. Το επενδυτικό ενδιαφέρον της REDS Α.Ε. επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων, Εμπορικών & Ψυχαγωγικών Κέντρων, Οργανωμένων Οικιστικών Συγκροτημάτων, Εκθεσιακών Κέντρων καθώς και κτιρίων Γραφείων και Μεικτών Χρήσεων. Έχοντας αναπτύξει, διαχειριστεί και πωλήσει περίπου 200.000 m2, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δύο από τα πρώτα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα στην Ελλάδα καθώς και δύο πρωτοποριακά οικιστικά συγκροτήματα στην Αθήνα, ο Όμιλος ανέπτυξε το εμπορικό πάρκο «Smart Park» στη Γυαλού, Σπάτων Αττικής. Παράλληλα, η REDS Α.Ε. ετοιμάζεται για την ανάπτυξη του ‘Κτήματος Καμπά’, έργο που θα κατασκευαστεί στην υπό πολεοδόμηση επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην Κάντζα Αττικής και αναμένει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για να συνεχίσει την ανάπτυξη των ακινήτων της στο Βουκουρέστι Ρουμανίας. Τέλος η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων μέσω της συμμετοχής της στο Athens Metropolitan Expo (11,67%).

 

Loading