Επίδομα ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους του τέως ΕΤΑΑ

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και οι αυτοπασχολούμενοι του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) δίνει απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.

propoli

Την ανακοίνωση έκανε μέσω facebook η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Με απόφαση που υπογράψαμε σήμερα, δίνουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα λήψης του βοηθήματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) του τέως (ΕΤΑΑ), παρότι κατέβαλαν εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ ήδη από το 2011» αναφέρει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το βοήθημα θα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ, μηνιαίως.

«Θα καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μετά από έλεγχο των προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση» διευκρινίζει η υπουργός Εργασίας.

Από το 2011 η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ

Η υπόθεση της καταβολής επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους αποτελεί πάγιο αίτημα ετών που συνεχώς έβρισκε εμπόδια. Μεταξύ των εμποδίων που συναντούσε, ήταν το ζήτημα του φορέα που θα το δίνει.

Όπως διευκρίνισε σήμερα η κ. Αχτσιόγλου η απόφαση προβλέπει ως φορέα καταβολής του επιδόματος τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοί ασφαλισμένοι των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, σύμφωνα με τον Νόμο 3986 του 2011, καταβάλλουν επιπλέον το μήνα 10 ευρώ στις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να λάβουν επίδομα ανεργίας οι συνάδελφοι τους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στην αγορά.

 

Loading