Επιστρέφει στην Αγγλία η Clarks, ύστερα από δώδεκα χρόνια

Η βρετανική υποδηματοποιία Clarks επιστρέφει στα πάτρια εδάφη όπου θα κατασκευάζει μεγάλο μέρος της παραγωγής της, για πρώτη φορά έπειτα από μια και πλέον δεκαετία, όταν ένα νέο εργοστάσιο στη νοτιοδυτική Αγγλία θα αρχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τα εργοστάσια στο Βιετνάμ και στην Ινδία για την κατασκευή του εμβληματικού της μοντέλου «Desert Boot».

propoli

Η φίρμα, ηλικίας 193 χρόνων, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 90 αγορές, ανακοίνωσε ότι το νέο της εργοστάσιο, δίπλα στα κεντρικά της γραφεία στη Στριτ, στο Σόμερσετ, θα κατασκευάζει έως 300.000 ζεύγη Desert Boots ετησίως.

Το τελευταίο εργοστάσιο της Clarks στη Βρετανία, στη βορειοδυτική Αγγλία, έκλεισε το 2006 όταν η παραγωγή της εταιρίας μεταφέρθηκε στην Άπω Ανατολή.

Η εκ νέου λειτουργία του εργοστασίου στη Βρετανία είναι σημαντική γιατί αντανακλά τη ζήτηση υποδημάτων «made in Britain» διεθνώς.

To νέο εργοστάσιο θα προστεθεί στους υπάρχοντες προμηθευτές της Clarks και θα καθιστά ευκολότερη την ανταπόκριση της εταιρίας στην αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων. «Συνεπώς είναι καλό ότι ένα εργοστάσιο θα λειτουργεί κοντά στην αγορά όπου πωλούμε τα είδη μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Clarks Μάικ Σέργουντ. Η παραγωγή θα αρχίσει εντός μερικών εβδομάδων.

Η κάμψη στον τομέα της κατασκευής υποδημάτων στη Βρετανία άρχισε τη δεκαετία του 1960 και επιταχύνθηκε με γοργούς ρυθμούς τις δεκαετίες του 1980 και 1990, λόγω της εισαγωγής φθηνότερων προϊόντων από οικονομίες με χαμηλούς μισθούς και της ανάδειξης των αθλητικών παπουτσιών ως αξεσουάρ μόδας.

Ενώ η ετήσια παραγωγή στη Βρετανία υπολογιζόταν στα 180 εκατομμύρια ζεύγη στα μέσα της δεκαετίας του 1980, σήμερα έχει διαμορφωθεί σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ζευγάρια, έχοντας καταγράψει αύξηση 30% από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Υποδηματοποιών. Σύμφωνα με την Ένωση, περίπου 30 εργοστάσια ακόμη κατασκευάζουν υποδήματα στη Βρετανία, εξάγοντας περίπου το 60% της παραγωγής τους.

Ο Σίργουντ, που ανέλαβε πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος στην Κλαρκς το 2016, δήλωσε ότι τρία εκατομμύρια στερλίνες (3,42 εκατομ. ευρώ) θα επενδυθούν στο νέο εργοστάσιο που δημιουργεί 80 θέσεις εργασίας και συνδυάζει ρομποτική τεχνολογία και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading