«Η Γερμανία πρέπει να προωθήσει τον Βάιντμαν ως επικεφαλής της ΕΚΤ»
Πηγή: EPA/HELMUT FOHRINGER από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Γερμανία πρέπει να προωθήσει τον Βάιντμαν ως επικεφαλής της ΕΚΤ»

Η Γερμανία θα πρέπει να προωθήσει τον επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν ως διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η κυβέρνηση κάνει σοβαρό λάθος που δεν πιέζει περισσότερο, δήλωσε χθες (Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018) ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η θέση του Ντράγκι θα είναι διαθέσιμη στα τέλη του επόμενου Οκτωβρίου. Έως τότε, ο Νοβότνι –επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας και μετριοπαθής υποστηρικτής της σφιχτής νομισματικής πολιτικής που συχνά έχει συνταχθεί με τον Βάιντμαν– θα έχει επίσης αποχωρήσει από τη θέση του.

«Θα χαιρέτιζα πραγματικά μια υποψηφιότητα του Βάιντμαν» δήλωσε ο Νοβότνι στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten. «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα σοβαρό πολιτικό λάθος από τη (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ που πλέον δεν πιέζει περαιτέρω για την υποψηφιότητα του Βάιντμαν».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό θεωρείται τώρα φαβορί στη μάχη, αλλά δεν αναμένεται πραγματική συζήτηση επί του θέματος πριν τις ευρωεκλογές την επόμενη άνοιξη, όταν αναμένεται να αποφασιστεί η θέση στην ΕΚΤ σε ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει επίσης τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρά την πολιτική ευαισθησία της μάχης, ο Βάιντμαν έχει επικρίνει ανοικτά τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Προχθές δήλωσε ότι η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα ασκήσει αυξανόμενες πιέσεις στις χώρες με πολύ υψηλό χρέος, άρα δεν υπάρχει περιθώριο για επιείκεια απέναντι στη Ρώμη για τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Οι συνεχείς λογομαχίες του με την Ιταλία περί δημοσιονομικής σύνεσης έχουν ενοχλήσει πολιτικούς κύκλους στη Ρώμη, καθιστώντας σχεδόν βέβαιες τις αντιδράσεις στην υποψηφιότητα του Βάιντμαν. Ο Βάιντμαν έχει επίσης δεχθεί πυρά για την επίμονη αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

«Θα ήταν καλό, εάν κάποιος από τη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη βρισκόταν στην κορυφή της ΕΚΤ» δήλωσε ο Νοβότνι στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ένας πρόεδρος της ΕΚΤ χρειάζεται πολιτική ευαισθησία και πρακτική εμπειρία, και παράλληλα να είναι καλός οικονομολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play