Συγκρατημένη ηρεμία επικρατούσε και πάλι σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς η ηπιότερη ρητορική της Ουάσινγκτον για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας καθησύχασε τους επενδυτές, αν και η ζήτηση για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια αποτυπώνει τη νευρικότητα που συνεχίζει να υπάρχει.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, ανακάμπτοντας από τις ρευστοποιήσεις των τελευταίων τριών συνεδριάσεων ύστερα από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,2%.
Ωστόσο, συνέχιζε να υπάρχει ζήτηση για το ιαπωνικό γεν και τα κρατικά ομολόγα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για στοιχεία ενεργητικού που ενέχουν ρίσκο.
Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τις ανησυχίες για έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο και ο υψηλόβαθμος σύμβουλος Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ σχεδιάζει να υποδεχθεί μια αποστολή Κινέζων αξιωματούχων για συνομιλίες τον Σεπτέμβριο.
Τα σχόλια της αμερικανικής κυβέρνησης σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο των δηλώσεων των τελευταίων ημερών, όταν το Πεκίνο προειδοποίησε ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει επίσημα την Κίνα χώρα που «χειραγωγεί το νόμισμά της» θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομική τάξη.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν οριακά χαμηλότερος.
Χαρακτηριστικό του κλίματος νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά είναι η συνεχής ζήτηση για νομίσματα και εμπορεύματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.
Ο χρυσός ανήλθε σε υψηλό εξαετίας στα 1.489,76 δολάρια η ουγγιά. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,2% στα 106,27 γεν. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 1,66%, το χαμηλότερο από το 2016, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια ακόμα μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) τον Σεπτέμβριο. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του μείον 0,56%.