Έντονη κινητικότητα, μετά από αρκετά χρόνια σχετικής αδράνειας, καταγράφεται την τελευταία πενταετία ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης.
Ο τουρισμός φέρνει… ξενοδοχεία
Η αύξηση της δημοτικότητας της πόλης ως προορισμού για σύντομες αποδράσεις (city break) και για επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού και του “εκθεσιακού” Σεπτεμβρίου της ΔΕΘ, έχει προκαλέσει την τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων τόσο σε ήδη υφιστάμενες, όσο και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Στο “χαρτοφυλάκιο” της πόλης έχουν εσχάτως προστεθεί μικρά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, όπως -μεταξύ άλλων- το τετράστερο “Bahar Boutique Hotel” (16 δωματίων), το πεντάστερο “Antigon Urban Chic Hotel” (38 δωματίων) και το νέο luxury boutique hotel “The Modernist” (18 δωματίων), ορισμένα από τα οποία εδρεύουν μάλιστα σε αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της πόλης.
Το “Όλυμπος -Νάουσα”
Περί τα τέλη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετατροπή του κτηρίου του εμβληματικού ιστορικού εστιατορίου “Όλυμπος-Νάουσα” σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο από την “Grivalia Hospitality S.A.” και τη “Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε” της οικογένειας Τορνιβούκα, προσθέτοντας ένα ακόμη “διαμάντι” στον χώρο της διαμονής, με προνομιακή θέση στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης και ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο. Εξάλλου, πρόσφατα η “Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ” απέκτησε έναντι 7 εκατ. ευρώ το πεντάστερο “Lazart Hotel” (74 δωμάτια) κι ανανέωσε -για τα επόμενα 25 χρόνια- τη μίσθωσή του στη “Zeus International”.
Η επενδυτική δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα και της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια “μεταφράζεται” σε τοποθέτηση κεφαλαίων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, έχει δύο όψεις, αφού από τη μία αφορά υφιστάμενες μονάδες, που “σηκώνουν μανίκια” για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό και από την άλλη νέα ξενοδοχεία, τα οποία τώρα τοποθετούν “σημαιάκι” στον τουριστικό χάρτη της πόλης.
Επενδύσεις σε εννέα στα δέκα ξενοδοχεία στην πενταετία
Με αφορμή την επενδυτική κινητικότητα στον κλάδο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Ανδρέα Μανδρίνο, σύμφωνα με τον οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης. “Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα ξενοδοχεία, την τελευταία πενταετία επένδυσε περίπου το 90% αυτών, ενώ στο ίδιο διάστημα κατασκευάστηκαν τρία νέα ξενοδοχεία” σημειώνει ο κ.Μανδρίνος, σύμφωνα με τον οποίο ενδιαφέρον για αγορά κτηρίων στη Θεσσαλονίκη προς μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει και από ξένους επενδυτές, ιδίως Βαλκάνιους, αλλά είναι περιορισμένο. Σήμερα, τα ξενοδοχεία-μέλη της ΕΞΘ σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχονται, σύμφωνα με τον κ.Μανδρίνο, σε 86, με συνολική δυναμικότητα 5.661 δωματίων και 10.644 κλινών.
Τριών αστέρων τα περισσότερα, υψηλότερες πληρότητες στα τετράστερα, πάνω από 2.900 κλίνες στα πεντάστερα
Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία αυτά -31 μονάδες, με 2.004 δωμάτια και 3.777 κλίνες- κατανέμονται στην κατηγορία των τριών αστέρων, ενώ ακολουθούν τα τετράστερα, που ανέρχονται σε 17, με 1.059 δωμάτια και 2.024 κρεβάτια και προσελκύουν -σύμφωνα με τον κ.Μανδρίνο- τις υψηλότερες πληρότητες. Στην ανώτερη κατηγορία, των πέντε αστέρων, μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι συγκριτικά λιγότερα σε αριθμό από τα τετράστερα (11 έναντι 17), αλλά τα δωμάτια και οι κλίνες είναι περισσότερες (1.596 και 2.911 αντίστοιχα). Μέλη της ΕΞΘ είναι επίσης 14 μονάδες δύο αστέρων (619 δωμάτια και 1.148 κλίνες) και 12 ενός (323 δωμάτια και 615 κλίνες), συν ένα hostel (60 δωμάτια και 169 κλίνες).
Διανυκτερεύσεις στη διάρκεια της ΔΕΘ, της Philoxenia και της Agrotica
Η μέση πληρότητα ατόμων για τα ξενοδοχεία-μέλη της ‘Ενωσης “έκλεισε” πέρυσι στο 61,89%, με τις υψηλότερες πληρότητες να σημειώνονται κατά κανόνα την τελευταία διετία το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο, μήνα πραγματοποίησης και της Διεθνούς ‘Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ερωτηθείς τι ποσοστό των εσόδων των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση οι διανυκτερεύσεις στην περίοδο της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου και των δύο μεγάλων κλαδικών διοργανώσεων της ΔΕΘ-Helexpo, Agrotica και Philoxenia, ο κ.Μανδρίνος επισημαίνει ότι αυτό ανέρχεται στο 6%-7%.
Επενδύσεις σε αεροδρόμιο και λιμάνι
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι μεγάλες επενδύσεις στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης “σαφώς και θα επηρεάσουν τον ξενοδοχειακό κλάδο και θα δημιουργήσουν θετικό momentum μόλις ολοκληρωθούν”. Eν αναμονή των εξελίξεων, πιέσεις δέχεται ο κλάδος εξαιτίας της διαμονής επισκεπτών σε καταλύματα που διατίθενται μέσω AirBnB: “Σαφώς και υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά” καταλήγει ο κ.Μανδρίνος.
Οι ξένοι τουρίστες θέλουν να επιστρέψουν
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ετήσια έρευνα ικανοποίησης τουριστικών και απόδοσης ξενοδοχείων για το 2017, που η ΕΞΘ εκπόνησε με τη συμβολή της εταιρείας “CBR Consulting” και παρουσίασε κατά το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Απριλίου, οι πληρότητες στις μονάδες της πόλης άγγιξαν πέρυσι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ πολύ υψηλή κατεγράφη η επιθυμία των αλλοδαπών τουριστών να επισκεφτούν ξανά τη Θεσσαλονίκη και να την προτείνουν σε τρίτους (ποσοστό κοντά στο 96%). Ωστόσο, οι ξενοδόχοι διατηρούν τον προβληματισμό τους για τη μέση τιμή δωματίου, η οποία παραμένει χαμηλή σε σχέση με την αντίστοιχη σε ευρωπαϊκές πόλεις αντιστοίχου μεγέθους.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ