Η Folli -Follie, η Fidelity και η (νέα) παραίτηση Κουτσολιούτσου

Την ώρα που η εισηγμένη Folli -Follie επιχειρεί να ανακτήσει ορθή απεικόνιση των οικονομικών της στοιχείων -με ανάθεση ελέγχου της εταιρείας Ασίας στην Alvarez, όπως υποστηρίζει- δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους, η κινεζική Fosun και ειδικότερα η αμερικανική Fidelity δεν “μίλησαν” ποτέ για ό,τι συνέβη στην ελληνική εταιρεία.

propoli

Η κινέζικη Fosun και η αμερικανική Fidelity

Η κινεζική Fosun αύξησε το ποσοστό της σε 17,5% και τοποθέτησε νέο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Ο αμερικανικός οίκος Fidelity, όμως, “σίγησε” προφανώς διότι αντιλαμβάνεται ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στο κύρος του, καθώς οι διαχειριστές παγκοσμίως υποτίθεται πως έχουν ελέγξει  επισταμένως όλα τα οικονομικά στοιχεία. Αν παραδέχονταν ότι αυτό δεν συνέβη, τότε θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου με απρόβλεπτες συνέπειες και εκροές κεφαλαίων.

Έλεγχος

Η αμερικανική εταιρεία, όμως, ελέγχεται διότι στις οικονομικές καταστάσεις φέρεται να διαθέτει ποσοστό 9,5% ενώ στο Χρηματιστήριο το ποσοστό εμφανίζεται μικρότερο, στο 5,5%. Το διάστημα επίσης που η μετοχή βρισκόταν σε διαπραγμάτευση, οι διαχειριστές είχαν όλο τον χρόνο να επικοινωνήσουν με το management της εταιρείας και να πράξουν αναλόγως: Είτε να πουλήσουν τις μετοχές ή ακόμα και να τις σορτάρουν.

Καμία πληροφόρηση

Για όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση. Τόσο το Χρηματιστήριο όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσαν να ζητήσουν από την εταιρεία την τελευταία έκδοση από το μετοχολόγιο της εταιρείας από όπου οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν την τωρινή εικόνα. Αυτό δεν συνέβη, όπως δεν πραγματοποιήθηκε ορθή ανάθεση πλήρους ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας από τους τέσσερις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους, όπως ζητούν πολλοί παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το συνέβη πραγματικά.

Προς νέα παραίτηση ο Τ. Κουτσολιούτσος

Εν τω μεταξύ σε νέα παραίτηση, αυτή τη φορά απο την θυγατρική της ελβετικής Dufry στην Ελλάδα, θα οδηγηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Folli -Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ύστερα από την προχθεσινή  παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Dufry. Aυτή η παραίτηση, σύμφωνα με πηγές ήταν απαίτηση της ελβετικής εταιρείας, η οποία όλο αυτό το διάστημα δεν είχε αντιδράσει. Βλέποντας ωστόσο ότι οι έλεγχοι καθυστερούν, οι Ελβετοί δεν ήθελαν να συνδεθεί το όνομα του ελβετικού κολοσσού με οποιαδήποτε παραποίηση οικονομικών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι η Follli -Follie διατηρεί μετοχικό ποσοστό στην Dufry το οποίο υπολογίζεται σε 150-170 εκατ. ελβετικά φράγκα. Μάλιστα, το fund Quintelessential Capital Management είχε προτείνει σε μια από τις εκθέσεις του τη ρευστοποίηση μετοχών προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει ρευστότητα.

 

 

Loading