Ιntralot: Καταλύτης το αμερικανικό στοίχημα

Του Γ. Σταφυλά
Ο αδόκητος θάνατος του Σωκράτη Κόκκαλη Junior προκάλεσε σοκ και εκτός από την Intralot συντάραξε και την ελληνική κοινωνία.

propoli

Aκριβώς την ώρα που προετοίμαζε μεθοδικά την επιχειρηματική εδραίωση της Intralot στις ΗΠΑ, το νήμα της ζωής του νεαρού επιχειρηματία κόπηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στην Ελλάδα ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Intralot είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία θα αλλάξει άρδην τη σημερινή εικόνα της στρεσαρισμένης -λόγω του υψηλού δανεισμού- εταιρείας. Ναι μεν η γνωστή εταιρεία διαθέτει δανεισμό, ωστόσο οι προοπτικές της είναι αυτές που κάνουν αμερικανικά funds να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς διαβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια η Intralot θα επωφεληθεί απο την ανάπτυξη του αθλητικού στοιχήματος.

Η ελληνική εταιρεία διαθέτει σημαντική παρουσία στην Αμερική διενεργώντας ήδη τις λοταρίες σε 14 πολιτείες. Όμως πρόσφατα, τόσο για την ίδια, όσο και τους δυο ισχυρούς ανταγωνιστές της (IGT και Scientific Games) άνοιξε μια τεράστια αγορά, αυτή του αθλητικού στοιχήματος. Η συγκεκριμένη αγορά νομιμοποιήθηκε και τα επόμενα χρόνια εκτιμάται πως θα προσφέρει κέρδη έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο τζίρος υπολογίζεται σε πενταπλάσια επίπεδα.

Υπό αυτό το πρίσμα η Intralot δύναται να προσφέρει άμεσα στοίχημα δίχως να προχωρήσει σε επενδύσεις καθώς ήδη διαθέτει θυγατρική εταιρεία στις ΗΠΑ- η οποία προμηθεύει τον εξοπλισμό. Mέσω της τωρινής της παρουσίας εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί άμεσα με το πρώτο συμβόλαιο, πιθανότατα και εντός του 2018. Μάλιστα, οι αναλύσεις συστήνουν αγορά της μετοχής εξαιτίας της ανανέωσης του τουρκικού συμβολαίου, αλλά και της ανάθεσης του πρώτου συμβολαίου στοιχήματος.

Οι δυσκολίες με τον δανεισμό, οι αλλαγές απο το management και η εισαγωγή στο Nasdaq

Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ιntralot ανέρχονται σε 744 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ο δανεισμός εξυπηρετείται κανονικά και η εταιρεία πρόσφατα προχώρησε σε αγορές ομολόγων, καθώς υποκινούμενες φημολογίες ανέφεραν ότι αμερικανικό fund εξέταζε τον ισολογισμό της και την είχε βάλει στο στόχαστρο.

Οι φήμες διαψεύστηκαν αλλά η εταιρεία δέχθηκε στη συνέχεια πιέσεις εξαιτίας της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας. Η Intralot διαθέτει θυγατρική λοταρία στην Τουρκία, ενώ ετοιμάζεται μαζί με τον εταίρο της να ανανεώσει το συμβόλαιο. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα την πιέσουν κατά το α΄εξάμηνο, ωστόσο θα έχει έσοδα απο την πολιτεία του Ιλινοϊς, ενώ θα ξεκινήσει και το αθλητικό στοίχημα το οποίο αλλάζει το “παιχνίδι” και φέρνει νέα δεδομένα για την ελληνική εταιρεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκησή της επικεντρώνεται μόνο στις μεγάλες και κερδοφόρες αγορές (ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, Τουρκία, Βουλγαρία), “πουλώντας” τις χώρες που δεν προσφέρουν στην κερδοφορία. Οι αλλαγές μειώνουν την έκθεση και τα ρίσκα, αλλά προετοιμάζουν και το έδαφος για μια σημαντική εξέλιξη.

Αμερικανός μέτοχος της Intralot, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, ρώτησε για το ενδεχόμενο εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Η εισαγωγή των μετοχών θα αυξήσει θεαματικά την αποτίμηση και της ελληνικής εταιρείας καθώς θα δοθεί η πραγματική διάσταση των δραστηριοτήτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Από καιρό η εταιρεία εξετάζει τον τρόπο και κυρίως τον χρόνο εισαγωγής των μετοχών. Προφανώς και οι βασικοί μέτοχοι της Intralot θα προτιμούσαν υψηλότερες αποτιμήσεις. Οι αγορές, όμως, δεν περιμένουν ιδιαίτερα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει σοβαρή διόρθωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα κεφάλαια που είναι τώρα διαθέσιμα ίσως να μην είναι τους επόμενους μήνες. Στο σοβαρό αυτό δίλημμα για την εισαγωγή των μετοχών καλείται να αποφασίσει ο Σωκράτης Κόκκαλης εν μέσω μιας οικογενειακής τραγωδίας.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Loading