Μασούτης: Πρώτο βήμα η άρση των Capital Controls (vd)

Τις δικές του απόψεις αναφορικά με την πλήρη άρση των Capital Controls είχε την ευκαιρία να αναπτύξει σήμερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Ακούσαμε με ιδιαίτερη χαρά τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την άρση των Capital Controls. Είναι το πρώτο βήμα και θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν και τα επόμενα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα ακούσουμε και στη συνάντηση που θα έχουμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή.

propoli

Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουμε κι εμείς τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τα οποία και θα τα σχολιάσουμε», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Και αναφορικά με το τι αλλάζει επί της ουσίας μετά την άρση αυτή πρόσθεσε: «Το πρώτο πράγμα που παίζει ρόλο είναι η ψυχολογία των ντόπιων και ξένων επενδυτών. Κυρίως για το ξεκίνημα. Διότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια επένδυση σε μια χώρα που έχει αυτές τις δεσμεύσεις. Όπως σας είπα όμως, το επόμενο βήμα το περιμένουμε όλοι».

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που έχει κάνει το Επιμελητήριο ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης, ο Γ. Μασούτης υπογράμμισε πως «έχουμε δώσει υπόμνημα στον πρωθυπουργό, που είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το έχει ήδη επεξεργαστεί και περιμένουμε τις απαντήσεις που θα μας δώσει την Παρασκευή».

Τέλος, αναφορικά με το τι προτάσσει το ΕΒΕΘ κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που στηρίζει το δικό μας επιμελητήριο πρώτα από όλα είναι η νέα επιχειρηματικότητα. Δηλαδή να δημιουργηθούν κίνητρα, να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο στηρίξει αυτή τη νέα επιχειρηματικότητα. Εάν συμβεί αυτό θα είναι μια πολύ καλή υποθήκη για τη νεολαία ώστε να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα μας, βρίσκοντας εδώ νέες ευκαιρίες».

Τα βασικά σημεία συζήτησης κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Λίγο αργότερα, ο Γιάννης Μασούτης ανέπτυξε αναλυτικότερα τα βασικά σημεία που θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση των μελών του ΕΒΕΘ με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μασούτης τόνισε ότι «το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου και γενικότερα της διαφθοράς, όμως το πιο σοβαρό θέμα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας που όπως είπα, με την άρση των Capital Controls, αποτελεί μια πολύ καλή αρχή.

Παράλληλα δε, θα πρέπει να επιταχυνθεί η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Να επιταχυνθεί η δυνατότητα μείωσης προκαταβολής φόρου για όλα τα μικρά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση από το 2020».

Και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνέχισε λέγοντας πως «ένα σοβαρό επίσης θέμα για την ανάπτυξη είναι η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης. Δυστυχώς, μια πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει αποδείξει ότι χρειάζονται 1.580 ημέρες προκειμένου να εκδοθεί μια απόφαση. Είναι υπερβολικά πολλές, ειδικά όταν στην Ευρώπη ο μ.ο. ορίζεται στις 582 ημέρες».

Σ’ ότι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο Γ. Μασούτης υπογράμμισε ότι «θα θέλαμε να θέσουμε στον πρωθυπουργό και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν περισσότερο τους κατοίκους της πόλης και την λειτουργία της. Αφού θέλουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Μετρό, θα πρέπει να μάθουμε και τα πλάνα για τον ΟΑΣΘ, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στον αριθμό των λεωφορείων όσο και στην κατάσταση του υπάρχοντα στόλου.

Εμείς θα προτείνουμε από την επομένη της λειτουργίας του Μετρό να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε αυτά τα δύο ΜΜΜ να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά».

Τέλος κατέληξε πως «θα ζητήσουμε δράσεις που πρέπει να γίνουν για τους νέους επιχειρηματίες, με ένα ταμείο μέσω του οποίου θα στηρίζεται η δράση, ενώ θα ζητήσουμε και σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηροδρομικό σταθμό που δεν υπάρχει σήμερα».

Loading