INTIME

«Μεταρρύθμιση της ευρωζώνης πριν την άνοδο των εθνικιστών στις ευρωεκλογές»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε χτες (Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018) να ολοκληρωθεί φέτος η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου που ενδέχεται να αφήσουν ένα «κατατεμαχισμένο» πολιτικό τοπίο εξαιτίας της ανόδου εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων.

propoli

«Οφείλουμε οπωσδήποτε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης» και «να ολοκληρώσουμε τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μοσκοβισί, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαδρίτη.

Σήμερα Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στη Βιέννη ακριβώς για να συζητήσουν αυτή τη μεταρρύθμιση.

Αυτή τη στιγμή συζητείται η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ώστε να χρησιμεύει όχι μόνο για να βοηθάει χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά επίσης σε περίπτωση χρεοκοπίας μεγάλων τραπεζών που θεωρούνται συστημικές (των οποίων η πτώχευση θα προκαλούσε σημαντικές αναταραχές παγκοσμίως).

Πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων των αποταμιευτών, όμως κυρίως η Γερμανία δείχνει απρόθυμη.

Ένα άλλο πιο φιλόδοξο μέτρο, η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, κάτι που υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σκοντάφτει στη μετωπική αντίθεση της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και των χωρών της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου «θα μειωθεί η υποστήριξη προς τα παραδοσιακά κόμματα» προς όφελος ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών κομμάτων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» στο σημερινό πολιτικό φάσμα.

Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, η Νάντια Καλβίνιο, δήλωσε πως «πρέπει να επωφεληθούμε απ’ αυτή τη στιγμή» της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη για να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το πέρας τους.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El País, ο Μοσκοβισί δήλωσε εξάλλου πως εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα το αποφασίσω όταν έρθει η στιγμή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο 60χρονος Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας επί προεδρίας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading