Παρά τα χαμόγελα από το χθεσινό τετ-α-τετ του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς, το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων παραμένει καυτή πατάτα για την κυβέρνηση.
Την ώρα που ξεκινούσαν οι συζητήσεις στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των Θεσμών ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαζε πάγο στη μη περικοπή των συντάξεων λέγοντας ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται».
«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η λακωνική απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της «Κ» για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2019.
Με την κυβέρνηση να υποστηρίζει τη μη εφαρμογή του μέτρου λόγω της επίτευξης μεγαλύτερου πλεονάσματος από τις αρχικές εκτιμήσεις το 2019 κα των νέων αντίμετρων που προτείνει, η Κομισιόν δε φαίνεται να πείθεται.
Άλλωστε, οι Θεσμοί, που πήραν χθες θέση στην Αθήνα, θα μετρήσουν τα στοιχεία που πήραν από την ελληνική πλευρά, για να δουν πόσο εφικτά είναι όλα αυτά τα σχέδια.
Ακύρωση του νόμου ζητά η ελληνική πλευρά
Η ελληνική πλευρά ζητά την ακύρωση του Νόμου και έδωσε χθες στοιχεία που στηρίζουν την θέση ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, καθώς αφορά σε “παλαιούς” συνταξιούχους (κατάργηση προσωπικής διαφοράς) αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Η θέση είναι ότι δεν θα “χτυπούν” στο μέλλον λόγω του κύκλου ζωής των συνταξιούχων ώριμης ηλικίας (σ.σ. και άρα δεν θα επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και του χρέους). Δόθηκε σχετικός πίνακας με την δημοσιονομική επίδραση ανά 10ετία, αλλά και στοιχεία για την κοινωνική επίδραση της μείωσης.
Σε ερώτημα για το αν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, η θέση κυβερνητικού στελέχους ήταν χθες ότι δεν έχουν τεθεί γιατί δεν είναι αυτή η συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα. Παρουσιάζεται η ελληνική θέση (δηλαδή ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο και ότι διασφαλίζονται τα πλεονάσματα χωρίς την εφαρμογή του).
Εξήγησε ότι αναμένεται η εκτίμηση των θεσμών και το θέμα θα πάει στο Eurogroup προς απόφαση. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μάλιστα “να μην έχουμε πλήρη συμφωνία”.
Για αυτό και εξήγησε ότι στο Προσχέδιο του Οκτωβρίου είναι πιθανό να υπάρχει – όπως και στο Μεσοπρόθεσμο – η περικοπή των συντάξεων και η τελική θέση να φανεί στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20-21 Νοεμβρίου.
Στο μικροσκόπιο οι αριθμοί
Σύμφωνα με το iefimerida.gr, από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που οδηγεί σε μείωση ως 18% των κύριων κι επικουρικών συντάξεων, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει εξοικονόμηση 2,9 δισ ευρώ σε ακαθάριστους όρους και περίπου 2,1 δισ ευρώ «καθαρά».
Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που η κυβέρνηση πέρα από τη διάσωση των συντάξεων θέλει να προχωρήσει φοροελαφρύνσεις αλλά και στην εφαρμογή έστω μέρους των αντίμετρων.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται στα περίπου 150 εκ ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα «κόψει» ως και 300 εκ σε πρώτη φάση, όπου η μεσοσταθμική μείωση του φόρου θα είναι γύρω στο 12%.
Άλλα 300 εκατ. ευρώ κοστίζει το έστω κουτσουρεμένο επίδομα ενοικίου, ενώ το έξτρα κονδύλι (περίπου 260 εκ.) για τα νέα οικογενειακά επιδόματα υποτίθεται ότι έχει εξασφαλιστεί από το φετινό προϋπολογισμό.
Αν συνυπολογιστούν και κάποιες μικρότερες ελαφρύνσεις (π.χ. επιδότηση εισφορών για νέους μισθωτούς), τότε από τον “κουμπαρά” που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο απομένουν γύρω στα 2 δισ ευρώ.