Πτώση της ισοτιμίας του ευρώ μετά το νέο δημοσιονομικό στόχο της Ιταλίας

Βουτιά 3,66% σημείωσε το χρηματιστήριο στο Μιλάνο σήμερα μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να θέσει ως στόχο έναν νέο δημοσιονομικό στόχο για το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο από αυτό που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση.

propoli

Η απόφαση μάλιστα αυτή που εξέλαβε η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται πως ξάφνιασε τις Βρυξέλλες οι οποίες ενοχλήθηκαν από αυτή την απόφαση.

Στις 13:50 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης FTSE Mib κατέγραψε απώλειες 3,66% στις 20.724 μονάδες, παρασυρόμενος πτωτικά από τους τραπεζικούς τίτλους.

Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,170% από το 2,888% που έκλεισε χθες, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 270 μονάδες βάσης.

Δηλώσεις Ντι Μάιο

«Δεν έχουμε την πρόθεση να πάμε σε σύγκρουση. Τώρα ξεκινά ο διάλογος με την Ευρώπη και με τους πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανησυχώ για την αντίδραση των αγορών, μείναμε κάτω από τα 3% στην σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, και αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, εξέφρασε την εκτίμηση  ότι «οι αγορές θα συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα βήμα προς τον πολιτισμό».

Loading