Νέο σχέδιο ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα

Νέο σχέδιο ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα

Την ενεργοποίηση νέου σχεδίου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να το θέσει σε εφαρμογή τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

Το ζήτημα έχει τεθεί στις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», δεν είναι αρνητικοί απέναντι στο ελληνικό αίτημα, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ρύθμιση δεν θα δημιουργήσει καινούρια γενιά μπαταχτσήδων.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι να καλυφθούν όσοι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επιχειρηματίες που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση.

Τα κριτήρια

Μέχρι στιγμής, η ρύθμιση ορίζει μέχρι 120 δόσεις αλλά και αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επιπλέον, θα απαιτείται να είναι οι οφειλέτες συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει επίσης το ελάχιστο ποσό δόσης να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ και να δίνεται η δυνατότητα διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών από προσαυξήσεις, τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμα.

Το δρόμο για νέα ρύθμιση 120 δόσεων άνοιξαν τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα (από 3.801.967 σε 4.312.395) τον Σεπτέμβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το κράτος φούσκωσαν σε έναν μήνα κατά 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 513 εκατ. ήταν απλήρωτοι φόροι), φτάνοντας τα 7,8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου.

120 δόσεις και ειδική ρύθμιση για μικροοφειλέτες σχεδιάζει η Ν.Δ.

Την ανάγκη να καθιερωθεί μια ενιαία ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις έχει υπογραμμίσει και η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εγνωσμένη αδυναμία καταβολής των οφειλών τους η δυνατότητα να αρχίσουν να πληρώνουν έστω και μικρά ποσά.

Loading

Play