Σταδιακά θα αποκτά η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές

Σταδιακά θα αποκτά η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές

Στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου του βιβλίο με τίτλο «Η κρίση του Ευρώ» συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ παραχώρησε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σταδιακά η Ελλάδα θα αποκτά όλο και περισσότερο πρόσβαση στις αγορές».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τονίζει επίσης ότι η «λιτότητα έγινε αναπόφευκτη όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανέβηκαν τα spreads πολύ ψηλά και κανένας δεν ήθελε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, κάτι που αποτέλεσε επίπτωση της πολιτικής και δημοσιονομικής διαχείρισης για δεκαετίες πριν από την κρίση».

Σ’ ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι αυτή έγινε γιατί ο «συνδυασμός της πληρωμής απ’ όλους των εισφορών που τους αναλογούν με την παράταση των χρόνων εργασίας επιτρέπει την ύπαρξη παροχών σε ένα κοινωνικά αποδεκτό επίπεδο» ενώ εκτιμά επίσης πως πιθανότατα οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί μελλοντικά να πάρουν και νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις αγορές κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει πως «η έξοδος από το πρόγραμμα, οι τρέχουσες οικονομικές προοπτικές, ο υγιής προϋπολογισμός, όλα αυτά επιτρέπουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Και όταν χρειαστεί να προσελκύσει δάνεια από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεν έχει συμβεί ακόμα, γιατί δεν υπάρχει ανάγκη. Με τους τόσο ευνοϊκούς όρους στα ευρωπαϊκά δάνεια και το «μαξιλάρι» ρευστότητας για τις περιπτώσεις ανάγκης, δεν υπάρχει άμεση χρηματοδοτική ανάγκη. Σταδιακά μέσα στο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση στις αγορές όλο και περισσότερο. Οι αγορές θα θέλουν να ξέρουν ότι η Ελλάδα, διατηρεί μια σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πορεία».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις του Βερολίνου με το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του Ταμείου στα πράγματα της Ευρωζώνης σημειώνει ότι «στην αρχή οι Ευρωπαίοι δεν είχαν κεφάλαια, δεν είχαν θεσμούς και δεν είχαν ούτε εμπειρία για να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Και έτσι ενεπλάκη το ΔΝΤ που κάνει τέτοιες που κάνει τέτοιες παρεμβάσεις παντού στον κόσμο. Το ΔΝΤ ήταν σκληρό όχι για να κάνει τη ζωή δύσκολη για την Ελλάδα, αλλά για να εισαγάγει ρεαλισμό. Πόσο άσχημα είναι τα προβλήματα και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αποτελεσματικές λύσεις;

Αργότερα υπήρξε πολλή συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ΔΝΤ πίεσε τους Ευρωπαίους να μειώσουν το βάρος του χρέους προς την Ελλάδα. Αυτό έγινε ξανά και ξανά, η μείωση των επιτοκίων, η παράταση των ωριμάνσεων, η προσφορά περιόδων χάριτος, αλλά χωρίς την προσφορά του απλού κουρέματος του χρέους. Είναι πιθανόν ότι στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερα».

Loading

Play