Τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και στους κινδύνους που κρύβει η υπερεξάρτηση της χώρας από αυτόν τον τομέα της οικονομίας επισημαίνει σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
«Παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των τουριστών (στην Ελλάδα) διπλασιάστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό όμως, καθιστά επίσης τη χώρα ευάλωτη», σημειώνει η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.
«Το βλέπει κανείς με την πρώτη ματιά: η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού παραμένει αμείωτη. Για έκτη συνεχή χρονιά ο τουριστικός κλάδος αναμένει αισθητά επιπρόσθετα κέρδη», τονίζει.
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση.
«Πριν από το 2010 το μερίδιο του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 15% και 17%. Ωστόσο, μετά (το 2010) συρρικνώθηκαν οι υπόλοιποι κλάδοι –εκτός του τουρισμού. Και έτσι το ποσοστό του επί του ΑΕΠ σκαρφάλωσε πέρυσι για πρώτη φορά στο 20%», σημειώνει η εφημερίδα.
Από τι κινδυνεύει η ελληνική οικονομία
Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι η χώρα καθίσταται ευάλωτη και ότι ενδέχεται να προσγειωθεί απότομα εάν απροσδόκητες περιφερειακές εντάσεις στη Μεσόγειο ή άλλα γεγονότα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης.
Παραπέμπει στην όξυνση των διαδηλώσεων κατά των προγραμμάτων λιτότητας το 2012, όταν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου είχαν προκαλέσει πρόσκαιρη κάμψη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα τονίζει ότι «μεταξύ 2012 και 2017 διπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η χώρα κατόρθωσε να αντέξει αυτήν την αύξηση.
Ορισμένοι από τους περιορισμένους από άποψη μεγέθους προορισμούς των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχουν φτάσει στο μεταξύ στα όρια των δυνατοτήτων τους».