Του Γ. Σταφυλά
Ενώπιον μιας νέας δύσκολης άσκησης θα βρεθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες καθώς θα κληθούν να ανανεώσουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.
Σε κάτι παραπάνω από δυο μήνες οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν τους νέους στόχους μείωσης των δανείων για τη χρονική περίοδο 2018 έως 2021. Tότε θα πραγματοποιηθεί κι ένας μίνι απολογισμός. Σε ό,τι αφορά τους νέους στόχους αυτοί είναι για την Πειραιώς η μείωση των ΝPE (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) κατά 22 δισεκατομμύρια ευρώ, της Alpha κατά 19 δισεκατομμύρια ευρώ, της Eurobank κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ και της Eθνικής κατά 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να αποφύγουν τον κίνδυνο να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου εν μέσω της μείωσης των «κόκκινων» δανείων…
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα καθώς έως το 2023 οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους από τα 92 δισεκατομμύρια ευρώ στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Kομβικό χρονικό σημείο για τα NPEs σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη» τους είναι ο Σεπτέμβριος.
Σημαντικό όπλο για τους τραπεζίτες τα «stress tests»
Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των stress tests για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους αποτελούν ένα «όπλο» για τους τραπεζίτες, οι οποίοι «τιμολογούν» και τα οφέλη από τις αποφάσεις του Eurogroup και κινούνται προς τρεις σημαντικές κατευθύνσεις:
- Στον μηδενισμό του ELA. Nα αποπληρωθούν τα υπόλοιπα 10,9 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας και άλλα 4,5 δισεκατομμύρια που προέκυψαν από το waiver.
- Στην αξιοποίηση των χρηματοοικονομικών εργαλείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, αποπληρωμή συναλλαγών μέσω MROS και LTRO. Mέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και μετά, οι συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών και άλλων υβριδικών μορφών χρηματοδότησης. Μέσω αυτού του τρόπου ευελπιστούν σε μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων -ως απόρροια των μέτρων της ελάφρυνσης του χρέους και σχετικά θετικών αξιολογήσεων των ξένων οίκων για την οικονομία- και σ’ ένα «καλύτερο κλίμα» στις αγορές.
- Tο τρίτο και σημαντικότερο στοίχημα είναι η μείωση των «κόκκινων δανείων», οι πωλήσεις των NPL’s (μη εξυπηρετούμενα δάνεια). H Tράπεζα Πειραιώς ήδη ανακοίνωσε τη δεσμευτική συμφωνία με την APS Investments Sarl για την πώληση μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου συνολικής απαίτησης 2,238 δισεκατομμυρίων ή 385 εκατομμυρίων μεικτής λογιστικής αξίας. Tο τίμημα ανέρχεται σε 5% του 1 δισεκατομμυρίου ανεξόφλητου κεφαλαίου χαρτοφυλακίου.
H Eθνική Tράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του 100% της Banka NBG Albania Sh.A. στην American Bank (ABI), αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας I (CET1) του πρώτου τριμήνου του 2018 κατά 11 μονάδες. Ολοκλήρωσε, επίσης, τη διάθεση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων 2 δισεκατομμυρίων στις Carval Investors και Intrum (το αντίτιμο στο 6% της αξίας). Tο «κέρδος» είναι η αύξηση του δείκτη CET1 κατά 18 μονάδες βάσης. O αγώνας δρόμου για τα δάνεια, όμως, συνεχίζεται με την Tράπεζα της Eλλάδος να τονίζει ότι παρά την αναμενόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο δείκτης των NPEs υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2019 στο 35,2% από τα 33,9% που ήταν ο αρχικός στόχος.
Παράλληλα, η Tράπεζα της Ελλάδας απευθύνει συστάσεις να προχωρήσουν οι τράπεζες σε περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των διαγραφών στη λιανική.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018