Οι 8 ημέρες που κρίνουν την πορεία των τραπεζών

Οι 8 ημέρες που κρίνουν την πορεία των τραπεζών

Του Γ. Σταφυλά
Ο κόσμος μας δημιουργήθηκε σε επτά ημέρες. Στην περίπτωσή μας οι επόμενες 8 ημέρες θα κρίνουν  οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από ένα οκταήμερο «φωτιά» καθώς ενδέχεται να συμβούν αρκετά.

Ακόμη και να αλλάξουν «χέρια» ή να δοθούν ποσοστά σε νέους επενδυτές, να εκπονηθεί σχέδιο για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, να δημοσιοποιηθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών όπου θα γνωρίζουμε τους νέους στόχους  για τα «κόκκινα» δάνεια και τέλος να δούμε εάν υπάρχει βελτίωση στην πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Ένα άλλο ακόμα θέμα προς συζήτηση είναι αν θα σταματήσουν τα ξένα funds να σορτάρουν τις τράπεζες. Διότι αν δοθεί μια πειστική απάντηση, τότε θα σπεύσουν να κλείσουν τις ανοικτές πωλήσεις δημιουργώντας συνθήκες ανόδου.

Σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο επτάμηνο 3 Μαΐου – 19 Νοεμβρίου, ενώ την  τελευταία εβδομάδα η πτώση για τις τέσσερις μετοχές έχει ξεπεράσει το 20%. Και μέχρι την επίσημη αναθεώρηση του Δείκτη MSCI στις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να βρεθεί μια πειστική απάντηση απέναντι στην αμφισβήτηση των ξένων επενδυτών για την δυνατότητα  των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια δίχως να έχουν κεφαλαιακά προβλήματα.

Από τις 22 Νοεμβρίου, όμως, μέχρι και τις 30 του ίδιου μήνα, ξεκινά η περίοδος της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα εκπονηθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα όπου θα φαίνονται οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM για την επόμενη τριετία, ενώ μέσω των οικονομικών καταστάσεων θα φαίνεται εάν τα έσοδα τους δείχνουν μια βελτίωση.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας διχάζει τους ξένους επενδυτές

Στο μεταξύ το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» έχει «διχοτομήσει» την αγορά των ξένων επενδυτών, καθώς η ελληνική αγορά φαίνεται προς τα έξω ότι διαθέτει δυο σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένου και του πλάνου που επεξεργάζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε κάποιους ξένους αυτός ο δυισμός δεν αρέσει εξ ου και οι πωλήσεις που επιτείνονται μέσω των αποχωρήσεων λόγω των διαγραφών τριών τραπεζών από τον Δείκτη MSCI. Μπροστά σ αυτές τις προοπτικές με δυο ασαφή σχέδια, οι ξένοι επενδυτές εντείνουν την αποχώρηση τους από την Ελλάδα, εν όψει και του κλεισίματος της χρονιάς για τα διεθνή χρηματιστήρια. Όμως, όπως εκτιμά ξένος επενδυτής,  η αναθεώρηση του δείκτη MSCI στις 30 Νοεμβρίου, θα αποτελέσει  ένα κομβικό σημείο για πολλούς ξένους επενδυτές.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Εάν οι επενδυτές έχουν απαντήσει στο ερώτημα: «θα καλέσει ο επόπτης τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου;» τότε τα νέα χαμηλά 52 εβδομάδων στις τράπεζες αποτελούν ίσως ευκαιρία, ειδικά για εκείνους που θεωρούν πως θα ακολουθήσουν εκλογές με μια πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση. Εάν αντίθετα οι επενδυτές θεωρούν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακά προβλήματα για μια ή περισσότερες τράπεζες, τότε η τωρινή πτώση θα αποδειχθεί… περίπατος στο πάρκο. Τέλος, για άλλους ξένους επενδυτές, αυτή η αναθεώρηση θα είναι η τελευταία δυνατότητα να πάρουν ελληνικές μετοχές πριν από τις επόμενες εκλογές.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Loading

Play