Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο

Σε… βάλτο με χαμηλό τζίρο παραμένει το χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς τα πρώτα δέκα λεπτά οι συναλλαγές δεν έχουν ξεπεράσει ούτε τις 500 χιλ. ευρώ.

propoli

Η αγορά άνοιξε ανοδικά και κινείται πάλι στις 751 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,39% αλλά είναι προφανές ότι με αυτή τη ζήτηση δεν μπορεί να πάει πουθενά.

“Φρένο”

Οι ξένοι επενδυτές έχουν πατήσει «φρένο» σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά -η οποία ως αναδυόμενη και κυρίως ρηχή ενδέχεται να τους προκαλέσει ζημιά εάν στις ανεπτυγμένες αγορές ξεκινήσει διόρθωση. Με πολύ χαμηλές προσδοκίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, η ζημιά για την ελληνική αγορά έγινε. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι κατώτερη των περιστάσεων και ενδέχεται μελλοντικά να προκαλέσει προβλήματα.

Η ζημιά

Η ζημιά έγινε ιδιαίτερα αισθητή όταν ξέσπασε η κρίση στην Ιταλία και αυξήθηκαν οι τιμές των ομολόγων. Όταν η ελληνική αγορά δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις, κάτι πολύ σημαντικό άλλαξε στις διαθέσεις των επενδυτών: Δεν πείθονται από τη δυνατότητα της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις καθώς από χθες, μετά τις εξαγγελίες, φοβούνται ότι θα αναλωθεί σε παροχολογία που θα διαλύσει ό,τι έχει επιτευχθεί με φοβερές θυσίες.

Δεν “παίζουν” Ελλάδα

Οι ξένοι επενδυτές δεν «παίζουν» την Ελλάδα και το μοναδικό πράγμα που ίσως θα μπορούσε να κινητοποιήσει την αγορά είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα deals.  Αντί η αγορά να κινείται στις 900 μονάδες όπως προσδοκούσαν επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στην Ελλάδα, η Αθήνα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Μεγαλύτερη ζημιά λόγω Folli

Και η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη σε επίπεδο αξιοπιστίας καθώς μια εισηγμένη, η Folli – Follie, παραμένει εκτός αγοράς με τη διοίκηση να έχει παραγγγείλει έλεγχο για τον… εαυτό της -για το εάν και κατά πόσον έχει παραποιήσει στοιχεία. Δίχως οι τραπεζικές μετοχές να αντανακλούν τις προοπτικές της βιωσιμότητας του χρέους και με λίγες μόνο εξαγωγικές επιχειρήσεις, η ελληνική αγορά αποτελεί μια ιδιότυπη ρηχή αγορά, όπου οι έχοντες τα κεφάλαια την κατευθύνουν κατά το δοκούν.

Οριακή άνοδος

Με άνοδο 0,07% κινείται ο Γενικός Δείκτης στις 748 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank χάνει 0,89% στα 1,884 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2632 ευρώ μένει αμετάβλητη. Αμετάβλητη και η μετοχή της Eurobank στα 0,865 ευρώ. Με άνοδο 0,85% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,834 ευρώ. Οριακή πτώση 0,16% για τον ΟΤΕ στα 10,34 ευρώ. Κέρδη 1% για τον ΟΠΑΠ στα 9,565 ευρώ.

Οι συναλλαγές φθάνουν μόλις στα 1,2 εκατ. ευρώ.

 

 

Loading