Ούτε συζήτηση για μη περικοπή των συντάξεων

Εκτός συζήτησης, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, παραμένει το θέμα των περικοπών στις συντάξεις.

propoli

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση δεν πρόκειται θέσει στους δανειστές θέμα μη περικοπής των συντάξεων το 2019 καθώς πλέον και η Κομισιόν, συνδέει το ασφαλιστικό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και τη γήρανση του πληθυσμού. Από την πλευρά του το ΔΝΤ δεν αναφέρεται καν στο θέμα -προφανώς λόγω του ότι το θεωρεί δεδομένο.

Τσακαλώτος -Ντόλμαν

Χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν με τον οποία συζήτησαν, μεταξύ άλλων και το θέμα του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος επαφών θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη.

Αυτό που επιδιώκει ο κ. Τσακαλώτος είναι η να δοθεί έμφαση στα θετικά, προβάλλοντας κυβερνητικό σχέδιο για φοροελαφρύνσεις και τη διαχείριση “υπερπλεονασμάτων”.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι στα μέσα Ιουλίου θα καταθέσει μελέτη και σχέδιο φοροελαφρύνσεων προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση για την διαχείριση του υπερπλεονάσματος.

Χωρίς χρήματα για παροχές

Κρίσιμο στοιχείο είναι το εξής: Στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει υπερπλέονασμα 111 εκατ. ευρώ για φέτος και 866 εκατ. ευρώ για το 2019 -εκ των οποίων λέγεται ότι θα προκύψουν φοροαπαλλαγές ύψους 700 εκατ. ευρώ (δηλαδή 70% από υπερπλέονασμα 977 εκατ. ευρώ).

Η Κομισιόν, ωστόσο, αναθεώρησε επί τα χείρω την Έκθεση Συμμόρφωσης: Προβλέπει μηδενικό υπερπλεόνασμα για φέτος και μόλις 555 εκατ. ευρώ το 2019 -σχεδόν τα μισά σε σχέση με αυτά που υπολογίζει η κυβέρνηση, η οποία “ξεμένει” από 700 εκατ. ευρώ για παροχές που έχει υποσχεθεί…

Loading