Πέντε όμιλοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.
Συγκεκριμένα, με δύο κορυφαίους παίκτες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, την Ολλανδική Vitol και την Ελβετική Glencore με τον ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τέλη Μυστακίδη εκ των βασικών μετόχων της, ξεκίνησε χθες η κούρσα για την απόκτηση της πλειοψηφίας των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ενδιαφέρον για την εξαγορά των ΕΛΠΕ παρουσίασαν επίσης η πανίσχυρη ινδικής καταγωγής οικογένεια του Gupta Family Group με έδρα τη Βρετανία, η οποία τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της προνομιακής σχέσης με τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Ζούμα, η Alrai από την Ιορδανία με εξειδίκευση σε μεγάλα έργα υποδομών στο Ιράκ και η κοινοπραξία Carbon Asset Managementαπό την Μέση Ανατολή, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Al Shaheen με την Alshaheen από το Κατάρ. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει, επενδύσεις Private Equity σε περισσότερες από 116 εταιρείες, ενεργειακές επενδύσεις 2 δισ, με δεσμευμένα κεφάλαια 4,5 δισ μέχρι το 2020 και έμφαση στη μεταφορά, διακίνηση και διύλιση, τον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές και real estate. Διεθνείς παίκτες με τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα και από τις πιο δυνατές υποψηφιότητες του διαγωνισμού, αποτελούν αναμφίβολα οι συμμετοχές της Glencore από το Μπάρ της Ελβετίας και της Vitol, η οποία ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ πριν από 52 χρόνια και σήμερα διαθέτει 40 γραφεία σε όλο τον πλανήτη, με ετήσιο κύκλο εργασιών 181 δισ. δολαρίων.
Οι δύο εταιρείες εμπορεύονται ημερησίως περισσότερα από 6 και αντίστοιχα 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων. Η Glencore είναι επίσης μέτοχος με 49% στην εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου και logistics HG, διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου σε Καμερούν, Τσαντ και Γουινέα και ελέγχει το 10% στο διυλιστήριο της Σιγκαπούρης JAC.Στην εταιρεία διαθέτει ισχυρή συμμετοχή και ο Τέλης Μυστακίδης, τον οποίο πρόσφατα το Forbes κατέταξε στους πιο πλούσιους Έλληνες μετά την δυναστεία Νιάρχου.
Υποψηφιότητα έκπληξη αποτελεί αναμφίβολα εκείνη της Βρετανικής Gupta Family Group, από τους ισχυρότερους ομίλους στην βιομηχανία χάλυβα και άλλων μετάλλων, στην ενέργεια, στην ναυτιλία και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 13 δισ. δολαρίων.Η εταιρεία απασχόλησε το διεθνή τύπου από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν κατηγορήθηκε για σχέσεις διαφθοράς με την τότε πολιτική ηγεσία υπό τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Ζούμα, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία στην σκιά του μεγάλου σκανδάλου.
Από την λίστα των πέντε υποψηφίων θα κληθεί να αξιολογήσει και να επιλέξει το επόμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ, τους μνηστήρες που θα περάσουν στην επόμενη φάση που είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.