Ομαλά κύλησε για τον Ευκ. Τσακαλώτο και την ελληνική κυβέρνηση η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς με δεδομένο το ενδιαφέρον την ιταλική κρίση, κατάφερε εύκολα να κερδίσει το πράσινο φως για τη με περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019.
Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών κατάφερε να αποσπάσει και μία πίστωση χρόνου μέχρι το Φεβρουάριο, προκειμένου να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.
Αν και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν από τη συνεδρίαση, είχε επισημάνει τις καθυστερήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με non paper του Υπουργείου Οικονομικών, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα.
Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.
Κατά τις ίδιες αναφορές «υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας. Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».
Τα επόμενα βήματα
Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα καταργεί την περικοπή των συντάξεων. Η συζήτησή του θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να έχει ψηφιστεί έως την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα.
Η επόμενη «καυτή» πατάτα που θα πρέπει να πιάσει η κυβέρνηση είναι αυτή του ζητήματος του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η κυβέρνηση αναζητά μέτρο που να προστατεύει την πρώτη κατοικία, την ώρα που οι τράπεζες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να μειωθεί δραστικά το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης δήλωσε χθες, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο, ότι θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αντικειμενική αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι είναι ανοιχτό και το σενάριο του κυπριακού μοντέλου (πρόγραμμα «Εστία»), σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.