Παγώνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας – Τεράστιο deal για αγροτικά προϊόντα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες δεσμεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου ύστερα από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

propoli

«Δίκαιο εμπόριο, και άλλα, με την Κίνα θα υπάρξουν!» ανέφερε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι “παγώνει” ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει τεράστιες ποσότητες ΕΠΙΠΛΕΟΝ αγροτικών/γεωργικών προϊόντων – θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που συμβαίνουν στους αγρότες μας εδώ και πολλά χρόνια!» έγραψε ο Τραμπ. «Για την Κίνα, τα εμπόδια και οι δασμοί θα αρθούν για πρώτη φορά» πρόσθεσε.

Ο Τραμπ δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τα βήματα στα οποία συμφώνησαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι, ύστερα από συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν ύστερα από αρχικές συναντήσεις στο Πεκίνο που στόχο είχαν να αποκλιμακώσουν την εμπορική διαμάχη που προκάλεσε η απειλή της κυβέρνησης του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και την κόντρα απειλή της Κίνας να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Το σαββατοκύριακο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να συζητούν για το πώς η Κίνα θα μπορούσε να εισάγει περισσότερη ενέργεια και αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ για να μειώσει το ετήσιο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, προϊόντων και υπηρεσιών, με την Κίνα, ύψους 335 δισεκ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading