Η ανακοίνωση για την άμεση και καθολική άρση των capital controls επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης αλλά και ένα βήμα πιο κοντά προς την ποσοτική χαλάρωση.
Ο στόχος που επιδιώκει να πετύχει η κατάργηση (από 1.9.2019) και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν στην διακίνηση τραπεζικών κεφαλαίων, είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα.
Σε αυτό φαίνεται πως συμφώνησαν και οι τράπεζες καθώς έδωσαν το πράσινο φως για την πλήρη άρση των περιορισμών.
Οι περιορισμοί αποτελούν περιοριστικό παράγοντα και η κατάργησή τους θα επιτρέψει στους οίκους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.
Η αναβάθμιση, με τη σειρά της, είναι σημαντική για τη χώρα όχι μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της, αλλά και για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με το βλέμμα στραμμένο στους οίκους αξιολόγησης
Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ.
Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον καταργούνται όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.
Συνεπώς, η κυβέρνηση προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις 10 μέρες πριν από τη ΔΕΘ ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο αλλά και προκειμένου να παρακινήσει τους οίκους αξιολόγησης σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Αν και ο πήχης των προσδοκιών από το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο δεν βρίσκεται ψηλά, οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό είχαν στόχο να στείλουν το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση έκλεισε τη συγκεκριμένη διαδικασία άμεσα και αποτελεσματικά.
Άλλωστε, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από του οίκους αξιολόγησης, ήταν βασική επιδίωξη της νέας κυβέρνησης.