«Πράσινο φως» για τη δημιουργία ρωσικής ΒΙ.ΠΕ. στο Σουέζ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψε νωρίτερα διάταγμα για την δημιουργία στην περιοχή που βρίσκεται το κανάλι του Σουέζ, ρωσικής βιομηχανικής ζώνης.

propoli

Η αιγυπτιακή βουλή ενέκρινε την συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018 μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου για την δημιουργία βιομηχανικής ζώνης έκτασης 5,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο ανατολικό τμήμα του Πορτ-Σάιντ.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης και την κατασκευή του νέου καναλιού του Σουέζ είχε επιτευχθεί το 2014. Η διακρατική συμφωνία που ορίζει τις παραμέτρους αυτής της περιοχής, είχε υπογραφεί στις 23 Μαΐου του 2018, έχοντας διάρκεια ισχύος τα 50 χρόνια και την πρόβλεψη να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια μετά την λήξη της διάρκειας των 50 ετών.

Η συμφωνία προβλέπει την διαμόρφωση ειδικής ζώνης, στην οποία θα υπάρχει καθεστώς μειωμένης φορολόγησης για τις ρωσικές εταιρείες που θα έχουν την έδρα τους στην Αίγυπτο.

Με βάση τις προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει 13 χρόνια και οι εταιρείες που θα έχουν την έδρα τους στην Αίγυπτο θα μπορούν να παράγουν προϊόντα αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Οι πρώτες ρωσικές εταιρείες θα μπορούν να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μόλις ξεκινήσει η κατασκευή της βιομηχανικής ζώνης εντός του 2019. Οι αρχικές ρωσικές κρατικές επενδύσεις στις αρχικές υποδομές της βιομηχανικής ζώνης θα ανέλθουν στα 190 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων καθ’ όλη την διάρκεια κατασκευής του έργου, εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading