Σε έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος η μη περικοπή των συντάξεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, θεωρώντας ότι πληροί τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και τη δέσμευση της χώρας για επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Η έγκριση αυτή οδηγεί στην αποδοχή των δύο αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι η μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς επίσης και μια σειρά θετικών μέτρων μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα επιδότησης στέγης, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων.
Για τις συντάξεις ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβκσις είπε ότι η Κομισιόν δεν είχε ζητήσει ποτέ την περικοπή τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο είχε επιβληθεί πριν από δύο χρόνια από το ΔΝΤ. Όπως είπε, η μη περικοπή τους δεν πρόκειται να έχει καμία αρνητική επίπτωση στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι η περικοπή τους κατά 14% που προβλέπονταν θα μείωνε το εισόδημα 1,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων αυξάνοντας τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Και οι δύο αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μη περικοπή των συντάξεων και η υλοποίηση των μέτρων θα έχουν θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία.
Προειδοποιήσεις προς ελληνική κυβέρνηση
Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα επίσης την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Ωστόσο προειδοποιεί ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι «μέτρια» και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.
Υπενθυμίζει ότι από την τήρηση των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς θα κριθεί και η τήρηση από την πλευρά των Ευρωπαίων των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης. Η επόμενη έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί το Φεβρουάριο.